Befektetés

Nagy volt a mozgás a lejárt TBSZ-eknél

Vegyesen alakult a 2019 végén lejárt tartós befektetési számlák sorsa. Volt olyan befektetési szolgáltató, amelynél az ügyfelek 60 százaléka a hosszabbítás mellett döntött, de olyan bank is, ahol ez az arány csupán 14 százalékot tett ki.

Nagy változásokat hozott a 2014-ben nyitott és 2019 végén lejárt tartós befektetési számlák (TBSZ) újrakötési időszaka – derül ki a Világgazdaság körképéből. A trend az, hogy az ügyfelek jellemzően az értékpapír-típusú befektetési számláikat vitték tovább, és amelyeken betéti termékeket tartottak, azok nagy részét megszüntették, vagy átcsoportosították a pénzt értékpapír-befektetésekbe.

A megtakarítóknak december 31-ig kellett nyilatkozniuk a befektetéseik újrakötéséről,

ha ezt nem jelezték a bankjuknak vagy befektetési szolgáltatójuknak, akkor a számla megszűnt, és a portfólió normál értékpapírszámlára került át.

A Concorde-nál vezetett, december végén lejáró TBSZ-ek 60 százalékát hosszabbították meg az ügyfelek. Jellemzően a nagyobb egyenleggel rendelkező ügyfelek döntöttek az újrakötés mellett. A cégnél vezetett számlákon kezelt 73 százalékát hagyták bent a megtakarítók.

Fotó: Shutterstock

A befektetési szolgáltatónál az év végén 672 TBSZ járt le, ezeken 17 milliárd forint volt a portfóliók év végi értéke.

A részleges pénzfelvételt 54 ügyfél választotta. A lejárt számlák átlagos egyenlege 25,3 millió forint volt a Concorde-nál, jóval magasabb a 8,75 millió forintos piaci átlagnál. A Concorde ügyfelei összesen 180 milliárd forintot parkoltatnak a szolgáltatónál nyitott 3838 TBSZ-en, ezeken az átlagvagyon megközelíti a 47 millió forintot. A tartós befektetési számlákon keresztül több ezer instrumentum érhető el, részvények, kötvények, devizák és befektetési alapok jegyei is megvásárolhatók.

 

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

concorde tartós befektetési számlák TBSZ
Kapcsolódó cikkek