Befektetés

Küszöbön a tavaly lesajnált, értékalapú befektetések reneszánsza

A védőoltások megjelenése az elemzők szerint elhozhatja az értékalapú befektetések reneszánszát. Az AbbVietől a Verizonig számos cég részvényei kerülhetnek ismét az érdeklődés középpontjába.

Az amerikai Kiplinger online portál az elemzői vélemények alapján összeállította a legreménytelibb értékalapú részvények listáját. Azoknak a tőzsdei társaságoknak a papírjairól van szó, amelyek stabil üzletmenettel és kilátásokkal rendelkeznek, nincsenek eladósodva, de a piac mégsem honorálja megfelelő árazással jövőbeli pénztermelő képességüket.

A lista első helyén az Oneok gázvezeték-üzemeltető áll, a cég nagyjából 40 000 mérföldes vezetékhálózattal rendelkezik. A társaság árbevétele 14 százalékkal, EBITDA-ja 15 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. Az Oneok 18 éve folyamatosan emeli az osztalékát, hó végéig kerül sor a legújabb emelésre. A cég befektetési kategóriájú hitelminősítéssel rendelkezik, 2,5 milliárd dolláros hitelkeretét sohasem lépi át.

Az Altria Group az Egyesült Államok legnagyobb dohányvállalata. Hozzá tartozik a Marlboro, amelynek 43 százalékos részesedése van a tengerentúli piacon. A befektetők részben a csökkenő fogyasztás miatt jelenleg nem értékelik eléggé, hogy a társaság stabil osztalékfizető.

Az Altria azonban új termékeinek és árai emelésének köszönhetően 6 százalékkal növelte egy részvényre jutó nyereségét (EPS) tavaly az első kilenc hónapban.

A Prudential Financial világszerte több mint 50 millió ügyfélnek értékesít biztosítási és befektetési termékeket, és több mint 1600 milliárd dollárnyi vagyont kezel.

A cég az elmúlt öt évben átlagosan több mint 9 százalékkal emelte osztalékát, miközben a profitja mindössze 45 százalékát fizeti ki.

Részvényár/profit- (P/E) mutatója csupán 8, ami 40 százalékos diszkontot jelent a biztosítási szegmens többi cégéhez képest.

Fotó: AbbVIE

Az AbbVie a világ egyik vezető gyógyszergyártója, amely a glóbusz legnagyobb forgalmú gyógyszeréről, a Humiráról ismert – ennek idén piacra léphetnek generikus versenytársai, ám a cég folyamatosan növeli termékpalettáját, új szerzeménye például a Bo­tox.

Warren Buffettnek is több mint 20 mil­lió részvénye van a gyógyszer­gyár­tóban.

A cég P/E-mu­tatója – az elemzők által várt idei profittal számolva – 10, ez 64 százalékkal marad el a közvetlen versenytársaiétól.

A Verizon Communications mobilszolgáltató növekedése az elmúlt években a piac telítettsége miatt lelassult, ám az 5G, amelyet 30 millió otthonba visznek el öt-nyolc éven belül, ismét vitalizálhatja az óriást. Bár tavaly októberig nem nőtt az EPS-e, a szabad pénzállománya 27 százalékkal, 18,3 milliárd dollárra gyarapodott, miközben osztalékra „csak” 7,6 milliárdot fordítanak.

Az NRG Energy egy áram- és földgázellátó közművállalat, amely 3,7 millió ügyfelet szolgál ki Texasban és északkeleten. Idén azonban a Direct Energy megszerzését követően 50 tagállamban, 3 millió új fogyasztó otthonában jelenhetnek meg. A szolgáltató tavaly 900 százalékkal 30 centre növelte osztalékát, amire 317 millió dollárt fordított. A cég EBITDA-ja tavaly az első kilenc hónapban 1,7 milliárd dollár volt, a teljes évre 1,9–2,05 milliárdot várnak.

A Rent-a-Center irodabútorok, számítógépek és egyéb berendezések bérbeadásával foglalkozik. A cég több mint 2500 helyi lerakata behálózza az Egyesült Államokat és Mexikót. A vállalat 2020 harmadik negyedévében 10 százalékkal javított bevételén és megduplázta EPS-ét.

Miután éveken át stagnált az a cégnél, tavaly végre 16 százalékkal többet osztottak vissza, idén újabb 7 százalékos plusz várható.

Végül a gabonapelyheket, joghurtot és fagylaltokat gyártó General Mills fért fel még a nyolcas listára. A járvány idején otthon táplálkozó amerikaiak az utolsó negyedévben 21 százalékkal növelték a cég bevételét és 23 százalékkal az EPS-ét.

koronavírus tőzsde befektetés értékalapú befektetések
Kapcsolódó cikkek