BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A föld állami tulajdonba kerül

A Bábolna Rt. két jelentősebb vállalkozássá alakítását és a cég tulajdonában álló földek állami tulajdonba kerülését javasolja a kormánynak az ÁPV Rt. igazgatósága -- így döntött tegnapi ülésén a testület. Eszerint a mezőgazdaság jelenlegi zászlóshajójának tekintett óriáscégből megalakítanák a 100 százalékban állami tulajdonú Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft.-t, és kikerülne a tartós állami tulajdoni körből a jelenleg is Bábolna Mezőgazdasági Termelő, Fejlesztő és Kereskedelmi Rt.-nek nevezett társaság.

Hónapok óta húzódott a legnagyobb hazai agrárvállalkozás kormány elé terjeszthető privatizációs koncepciójának elfogadása. A döntés az ÁPV Rt. igazgatóságán tegnap megszületett. A testület szerint a gazdaság sikeres magánosításának előfeltétele, hogy a Bábolna Rt. tulajdonában lévő termőföld állami tulajdonba kerüljön. Ezért a vagyonkezelő javaslatot tett a kormánynak a föld megvásárlására.



A privatizációt szolgáló szervezeti változás lényege, hogy a céget két részre bontják. A nemzeti értéknek tekinthető egységként -- amely a lótenyésztésben és a gazdaságtörténeti szempontból fontos, jelentős épületekkel való gazdálkodásban lesz érdekelt -- létrehozzák a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft.-t. Ez 100 százalékban tartós állami tulajdonhányaddal működik. Ugyanakkor a már eddig létező Bábolna Mezőgazdasági Termelő, Fejlesztő és Kereskedelmi Rt. nevű társaság kikerül a tartós állami részesedésű körből, és a tartós állami tulajdon mértéke 1 szavazatelsőbbségi részvényre csökken.



A Bábolna Rt. 1991-ben december 31-én jött létre a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinát jogutódjaként. Saját tőkéje mintegy 15,68 milliárd forint, a jegyzett 12,90 milliárd. Részvényei 97,33 százalékban állami tulajdonban vannak. A cég jelenlegi helyzetében a bel- és a külpiacon vezető a baromfi-feldolgozók között. A termelésből 21,7, a belföldi értékesítésből 20,5, az exportból 22,1 százalékkal részesedik. A társaságnak 21 hazai és nemzetközi cégben van érdekeltsége.



A Bábolna Rt.-nek -- eltérően a később alapított mezőgazdasági részvénytársaságoktól -- saját földtulajdona van, ennek nagysága 22,3 ezer hektár, amelyből mintegy 21,1 ezer a termőföld és az erdő. A cég gazdálkodását meghatározta az 1998-as orosz pénzügyi válság, ami még tavaly is éreztette hatását. Nettó árbevétele 1999-ben 34,8 milliárd forint, konszolidált nettó árbevétele 54,3 milliárd. Mérleg szerinti vesztsége 639 millió forint volt (a konszolidált veszteség 757 millió).



Az ÁPV Rt. igazgatósága szerint a társaságnak külső tőkeinjekcióra, forrásokra van szüksége. A legutóbbi 4,19 milliárd forintos tőkeemeléssel megvalósított reorganizáció tapasztalatai alapján úgy döntött, hogy az állami tőkeemelés helyett a társaság privatizációjára tesz javaslatot a kormánynak.


Két vállalkozásra szakadna Bábolna A Bábolna Rt. két jelentősebb vállalkozássá alakítását és a cég tulajdonában álló földek állami tulajdonba kerülését javasolja a kormánynak az ÁPV Rt. igazgatósága -- így döntött tegnapi ülésén a testület. Eszerint a mezőgazdaság jelenlegi zászlóshajójának tekintett óriáscégből megalakítanák a 100 százalékban állami tulajdonú Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft.-t, és kikerülne a tartós állami tulajdoni körből a jelenleg is Bábolna Mezőgazdasági Termelő, Fejlesztő és Kereskedelmi Rt.-nek nevezett társaság. F. I.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.