Befejeződött a cégátalakítás a MAB Anlagenbau Austria AG-nál, s egy évvel a tulajdonosváltás után a vállalat már nyereséges -- közölte Herbert Furch. Az építési-szerelési piacon tevékenykedő osztrák cég a Mannesmann leányvállalata volt, ma az amerikai Andlinger-csoporthoz tartozik. Árbevétele évi 3,2 milliárd schillingre tehető, forgalma 60 százalékát Ausztriában, 40 százalékát külföldön éri el. A cégnek öt ausztriai telephelyén kívül Német-, Lengyel-, Orosz-, Horvátországban és Magyarországon van leányvállalata.
Az elnök kijelentette, hogy Európában vezető pozícióra törnek, s ennek érdekében további cégfelvásárlásokat terveznek a régióban, ezzel kapcsolatos magyarországi tárgyalásai már megkezdődtek.
A MAB Anlagenbau Hungária Kft. 1992 óta tevékenykedik a hazai piacon. Brigancz János ügyvezető igazgató elmondta, hogy az idén 1,5 milliárd forintos árbevételre és szerény nyereségre számítanak. A cég főleg magánmegbízásokat teljesít, a kilencvenes évek közepén elsősorban az irodaházak, manapság pedig a bevásárlóközpontok, szállodák épületgépészeti munkáin dolgoznak. Az igazgató úgy fogalmazott, hogy a cég Magyarországon a négy legnagyobb épületgépészeti társaság közé tartozik. Fő vetélytársaik a Csőszer Rt., a német érdekeltségű Kraftszer Kft., valamint a Sulzer Infra Kft. A magyarországi épületgépészeti piac éves termelési értéke évi 60-80 milliárd forint. A piac meglehetősen tagolt, legalább harminc-negyven cég működik évi 500 millió forintos forgalommal. Szakemberek szerint a beruházásoknál a épületgépészeti munkák átlagban 15-20 százalékot tesznek ki.