A marhahús fogyasztása körüli bizonytalanság elvileg növelhetné a magyar baromfi -- pontosabban a marhahúst leginkább helyettesíthető pulyka -- piaci esélyeit az Európai Unióban -- jelentette ki a Világgazdaság érdeklődésére a Baromfi Terméktanács igazgatója.
Takács László szerint azonban az export bővülésének a viszonylag szűkre méretezett kvóták szabnak határt. Ha nem lenne BSE-kór, akkor sem lenne elegendő ez a kvóta, hiszen a jelenlegi szállítási ütemezést figyelembe véve már márciusra kimerülhet az éves keret. Ezenfelül pedig csak 100 százalékos vámmal lehet az EU-ba szállítani, s ez már anyagilag nem éri meg az importőrnek.
Pedig a BSE-kórtól függetlenül is szívesen vásárolnának több pulykát főként mellet -- tőlünk az EU-ban, de az ottani termelőknek igen erős szakmai szövetségük van, s ezek nagyon keményen lobbiznak.
A jelek szerint a marhakivitel sem ugorhat meg -- mondta a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója, Demeter János. Még akkor sem, ha Magyarország nem tartozik a fertőzött területek közé. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a fertőzés miatti sokkhatást követően az érintett országokban drasztikusan csökken a fogyasztás, s a vásárlók nem bíznak az importtermékekben sem. Ezt bizonyítja, hogy az 1996-os megbetegedéseket követően sem tudtuk marhaexportunkat növelni. Magyarország egyébként sem tartozik a legnagyobb marhaexportőrök közé. A szaldó ugyan pozitív, a kivitel meghaladja az importot, s élő marhát, illetve húst is szállítunk a környező országokba, illetve Olaszországba és Németországba.
A szarvasmarhakór haszonélvezői azok a biotechnológiai cégek, amelyek a hagyományos eljárásnál gyorsabban el tudják végezni a szarvasmarhák vizsgálatát. Miután az Európai Unió agrárminiszterei kötelezővé tették a levágott marhák BSE-vizsgálatát, az egekbe szökött az ilyen teszteket végző biotechcégek papírjainak árfolyama. így például a francia Eurofins Scientific részvényei néhány nap leforgása alatt 27 euróról 51-re drágultak, s hasonló mértékben nőtt az amerikai Bio Rad Laboratories árfolyama is.
Szakmai körökben általános a nézet, hogy a vizsgálati kör kiterjesztésével még nagyobb lesz a keletje a gyorsteszteknek. Az Eurofins Scientific elnöke szerint jövőre évi egymilliárd márkának megfelelő összeget költenek Európa-szerte BSE-vizsgálatokra.
Nem túl fényes jövőt jósolnak a szakemberek a marhahúst is kínáló gyorsétteremláncoknak rövid távon. A Reuters jelentése szerint különösen a McDonald's számíthat arra, hogy visszaesik európai -- főleg franciaországi -- értékesítése. A Goldman Sachs elemzője a Reuters tudósítójának elmondta, hogy a legkritikusabb a december lesz. Mindamellett a McDonald's széles menüválasztéka lehetővé teszi, hogy áttérjenek a marhánál kevésbé "félelmetes" csirkére.
Mások arra emlékeztetnek, hogy az amerikai gyorséttermi láncolat -- árbevételének negyede származik Európából -- egyszer már átélt egy hasonló válságot. Akkor, a 80-as évek végén Nagy-Britanniában tört ki a krízis, de a cég forgalmát csak átmenetileg érintette, néhány hét elteltével a forgalom visszaállt a régi szintre.
A magyarországi McDonald's éttermek forgalmában semmilyen forgalomcsökkenés nem tapasztalható a marhakór kapcsán -- válaszolta lapunk kérdésére Hannes Wuchterl marketingigazgató. Ismert, hogy a társaság itthonról a németországi hálózatnak is szállító bábolnai Loba Kft.-től szerzi be a húskészítményeket. A szállítói körbe kerüléshez a jelölteknek rendkívül szigorú minőségi és élelmiszer-biztonsági előírásoknak kell megfelelniük -- tette hozzá.
A Wendy's és a Burger King illetékesei egyaránt úgy tájékoztatták lapunkat, hogy a négy évvel ezelőtti brit marhahúsválság sem volt hatással a magyar fogyasztási szokásokra, és most sem érzékelnek ilyet.
Ferenczi Olivér, a decemberben két új étteremmel öttagúvá bővülő Wendy's láncot üzemeltető Wendco Kft. áruforgalmi vezetője lapunknak elmondta: a vendégek ugyan megkérdezik, honnan származik a hús, de nem fogy kevesebb marhahúsos szendvics. A cég ugyanakkor nem Nyugat-Európából, hanem Argentínából, Uruguayból, valamint Ausztráliából és Új-Zélandról importálja a marhahúst, amelynek részesedése a szortimentből a cég sajátosságai folytán a versenytársakénál alacsonyabb, 70 százalékos.
A 13 Burger King étteremben sem csökken a forgalom, s az arány sem tolódik el: a marhaburger adja a húskészítmény-forgalom 85 százalékát -- mondta a franchise-jogtulajdonos Fusion Rt. ügyvezető igazgatója, Sümegi László. A cég a feldolgozott húspogácsát Magyarországon szerzi be, de ha a kereslet megkívánná, növelné a jelenleg együttesen 15 százalékot képviselő hal- és csirkeburger részesedését a kínálatban.
A Quick belga hálózat magyar leányvállalata, az idei évet öt gyorsétteremmel záró Quick Hungária Kft. sem tapasztalja a vásárlói szokások megváltozását, noha az anyacég belga, francia és luxemburgi egységeinél csökkent a marhahúsos hamburgerek forgalma. A Quick Hungária szintén magyar marhából készíti gyorsételeit.
A lengyel kormány csütörtökön kategorikusan cáfolta, hogy valaha is BSE-eset fordult volna elő az ország szarvasmarha-állományában, ám az orosz kormány, közelebbről nem részletezett lengyelországi esetekre hivatkozva, felfüggesztette a marhahúsimportot Lengyelországból. Ukrajna hasonló intézkedést hozott a Németországból származó import esetében.
Ausztriát sem kerüli el az egész EU-ra kiterjedő marhahúsválság: a marha- és a borjúhús ára az év vége ellenére erősen csökken, ellentétben a korábbi két esztendő irányzatával. Október eleje óta a fiatal bika vágóára kilónként 39,99 schillingről 38,15 schillingre (2,8 euró) csökkent. A tehén most kilónként 23,42 scilling, október elején még 28,40-et adtak érte. A borjú vágóára az első októberi héten átlagosan 34,87 schilling volt kilónként, most pedig 32,19-nél tart.