A PepsiCo és a Quaker megállapodása többhetes huzavona végére tesz pontot, hiszen sokáig nem lehetett tudni, ki lesz a vevő. Még november vége felé is többen álltak a ringben -- köztük a Coca-Cola és a Danone --, de időközben valamennyien visszaléptek. Végül a PepsiCo lett a befutó, a cég a hírek szerint 2,3 részvényt ad minden egyes Quaker-papírért. Az ügylet értékét 13,4 milliárd dollárra teszik az elemzők, mivel egyelőre egyik társaság sem adott részletes felvilágosítást az üzlet részleteiről.
Az ügylet révén -- elsősorban a Gatorade sportitalnak köszönhetően -- a PepsiCo jelentősen erősítheti pozícióit a szénsavmentes italok piacán. A Quaker forgalmának 40 százaléka származik a Gatorade értékesítéséből, s ezzel egyértelműen megelőzi a Coca-Cola Powerade és a PepsiCo All-Sport sportitalát: piaci részesedése a sportitalok piacán 84,1 százalék, a másik kettő 10,9, illetve 2,8 százalékos részesedésével szemben. Az elemzők emlékeztetnek arra is, hogy a Gatorade egyúttal jól kiegészíti a PepsiCo szénsavmentes termékeinek skáláját, amelybe jelenleg az Aquafina és a FruitWorks tartozik.
De jókora előnye származik a Quakernek is az ügyletből, hiszen a Gatorade-et jószerivel csak az USA-ban és Kanadában értékesítik -- a bevétel 80, a működési nyereség 97 százaléka származik ezekről a piacokról -- miközben a PepsiCónak közismerten erősek a nemzetközi pozíciói.
Arról egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a Quaker 5 milliárd dollárt érő, snackeket gyártó üzletágával, elemzők szerint ez is jól kiegészíthetné a Pepsi Frito-Lay termékeit. Jelenleg a PepsiCo bevételeinek nagyobb része származik a Frito-Lay értékesítéséből -- a szeptemberrel végződött negyedévben 62 százaléka --, 27,2 százalékot hozott a Pepsi-Cola és 11 százalékot a gyümölcsleveket gyártó Tropicana Products Inc.