Magyarországon a 7600 kilométernyi vasúti hálózatból mára 2500 kilométer, vagyis a vonalak 33 százaléka villamosított (az európai átlag 46 százalék.) A szombathelyi 170 kilométeres szakasz átadásával befejeződött az a közel hároméves program, melynek keretében három vonalszakaszon, összesen 256 kilométer vasútvonalat villamosítottak. A beruházók a Viacom Hungaria Rt. fő tulajdonosai: az olasz Compagnia Generale Construzioni S.p.a. és a MÁV Rt. A fővállalkozó a Siemens volt. A tervek többségét a Mávti Kft. és az ETV Erőterv Rt. készítette, a felsővezeték-hálózat szerelési munkáit a MÁV Vasútvill Kft. végezte. Az áramellátást biztosító transzformátorállomásokat az OVIT Rt. szerelte fel, az egyéb feladatok teljesítésében további 29 magyar vállalat vett részt. A munkálatok mintegy 55 százalékát hazai, többségben MÁV-érdekeltségű kivitelezők végezték. A kivitelezéshez a Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) és a Magyar Fejlesztési Bank nyújtott hitelt.
A megbízható villamos vontatás biztosítása érdekében bővíteni kellett az eddig üzemelő távközlési rendszert is. A vonalak mellett fényvezető szálat tartalmazó fémmentes önhordó légkábelt telepítettek, melyre optikai átvitellel üzemelő technika került. Megépültek a vontatáshoz szükséges felsővezetéki berendezések és a távvezérlő rendszer is. A vonalak villamosenergia-ellátására -- zöldmezős beruházásként -- új vontatási és két takarék-transzformátorállomás épült, két trafóállomást pedig bővítettek. Korszerűsítették a biztosítóberendezéseket s az állomások térvilágítását.
A projekt költségeit a dízel- és a villamos vontatás közötti megtakarítás fedezi majd. Az adott vonalakon emiatt a fuvaroztatók és az utazók menetdíja nem emelkedik -- közölték a vasúttársaságnál. A MÁV villamosított vontatása az áruszállításon belül több mint 80 százalékos, a személyszállításnál pedig 76 százalékos, ami azt jelenti, hogy a vasúti szállítás háromnegyede környezetkímélő.