BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előremenekül a Hungaropharma

A hazai gyógyszer-nagykereskedelmi piacon 30 százalék körüli részesedésű Hungaropharma Rt. számára hosszú távon stratégiai kérdés az egészségügyi privatizációban, illetve az egészségügy rendszerének átalakításában történő részvétel minden olyan területen, amelyeken érintett a cég -- jelentette ki Szabó Ferenc, a társaság vezérigazgatója a Világgazdaság érdeklődésére.

Négy, részben egészségügyi privatizációs, illetve fejlesztési programban vesz részt az egyelőre állami tulajdonban lévő Hungaropharma Rt. Mint Szabó Ferenc vezérigazgató elmondta, ezek a lépések létfontosságúak a cégnek, hogy részesedését megőrizze, hiszen a piac alapvetően átalakult. Részben az e-business, részben a versenytársak integrációja kapcsán ugyanis nyilvánvaló, hogy a hagyományos gyógyszer-nagykereskedelmi tevékenység veszít a jelentőségéből. Vannak, akik patikaláncokat építenek. A Hungaropharma az egészségügyi privatizációban, illetve reorganizációban való részvételével igyekszik többek között a kórházi piacon megszerzett részesedését megtartani -- érvelt a vezérigazgató. Ezen a területen ma 30-32 százalékos az állami társaság részesedése, szemben a négy-öt évvel ezelőtti 40-50 százalékkal. 1999-hez képest az idén 3 százalék körüli növekedést értek el.
A társaság a szegedi egészségügyi privatizációban egy szakmai informatikai, illetve egy helyi bankkal közös társasága révén érdekelt. A csongrádi megyeszékhely egészségügyi ellátórendszerének átvilágítását is végzi. Ez alapot adhat egy részletes ajánlatnak, amely várhatóan a jövő év első felében elkészül. Emellett a Medwinners Kft.-vel közösen ajánlatot tett, és megbízást kapott az intézeti gyógyszerellátás működtetésére. Az Unitdose nevű rendszer bevezetése a nyugat-európai országokban 10-30 százalékos megtakarítást eredményezett a kórházak gyógyszerellátásában -- mondta Szabó Ferenc.
Mindezek mellett bevásárolta magát az Omker Rt.-be, ennek révén újabb egészségügyi termékekkel is bővítheti kínálatát a Hungaropharma.
A Hewlet Packarddal, a Novodata Rt.-vel és a PSINet Magyarország Kft.-vel ajánlatot tettek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által patikai informatikai rendszer fejlesztésére kiírt pályázatra. Ezen többek között a Matávcom Rt., az Antenna Hungária Rt. és a Compaq Kft. vezette csoportokkal kell megmérkőzniük.
Az rt. privatizációjáról még nincs döntés. Az ÁPV Rt. az idén májusban elkészítette javaslatát a kormánynak. Még nem tudni, mikor születik meg a döntés, de Szabó Ferenc reméli, 2001-ben megkezdődhet a cég magánosítása. Az idén előreláthatólag a tervezett, 76-77 milliárd forintos forgalom mellett a vártnál valamivel kisebb eredményt könyvelhetnek majd el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.