Cégvilág

Erősítenék a beszállítókat

A külföldi tőkét képviselő Befektetői Tanács holnap ismét találkozik a kormány képviselőivel, ahol a kis- és középvállalkozások beszállítói helyzetének erősítését célzó terveket kívánják megvitatni -- tudtuk meg Rudnay Jánostól, a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának (NVMT) elnökétől. Az 1972--1999 közötti időszak alatt 23,4 milliárd dollárnyi közvetlen külföldi tőke jött Magyarországra -- döntően az elmúlt tíz év folyamán --, a profitrepatriálás mértéke tavaly közel 900 millió dollár volt -- derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. összegzéséből.

Az NVMT megbízásából készült tanulmány kiemeli, hogy a külföldi tőke szerepe meghatározó, néhány esetben meghaladja az EU-ban szokásos szintet. A múlt év végéig a magyarországi összes külföldi közvetlen befektetésnek 45,8 százaléka származott a privatizációból. Ennek kapcsán a szervezet vámbizottságának vezetője, Terták Ádám kifejtette, a külföldi befektetők pozitívan értékelik, hogy itthon valódi privatizáció ment végbe, ellentétben néhány más régióbeli országgal.
Ma már egyébként inkább a zöldmezős beruházások a jellemzőek, s ezek elnyerésében már komoly a verseny. Hozzátette: a profitkivonás mértéke a következő években évi 1-1,5 milliárd dollárra nőhet, de a befektetett tőke összértékét tekintve ez normális szint.
A 8 éve alakult NVMT párbeszédre törekedett az éppen hatalmon lévő kormánnyal, és számos intézkedésben sikerült közös nevezőt találni, beleértve a bürokrácia csökkentését és az adórendszer átláthatóbbá tételét. A szervezet legutóbb éppen a reprezentációs költségek elszámolását nehézkesebbé tévő, illetve a számviteli törvény részeként a külföldi számlák magyarra fordítását előíró rendelkezéssel kapcsolatban emelt kifogást.
A Befektetői Tanács keretében szerdán ismét tárgyalnak a kormánnyal, ezúttal a kis- és középvállalkozások helyzetének erősítése lesz napirenden, amely a külföldi tőke szempontjából mint fontos beszállítói kör jöhet szóba -- emelte ki kérdésünkre Rudnay János.

A külföldi tőkét képviselő Befektetői Tanács holnap ismét találkozik a kormány képviselőivel, ahol a kis- és középvállalkozások beszállítói helyzetének erősítését célzó terveket kívánják megvitatni -- tudtuk meg Rudnay Jánostól, a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának (NVMT) elnökétől. Az 1972--1999 közötti időszak alatt 23,4 milliárd dollárnyi közvetlen külföldi tőke jött Magyarországra -- döntően az elmúlt tíz év folyamán --, a profitrepatriálás mértéke tavaly közel 900 millió dollár volt -- derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. összegzéséből. S. Gy.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek