Cégvilág

Kaviárstop várható

A veszélyeztetett növény- és állatfajok védelmét célzó ENSZ-egyezmény (CITES) tudományos tanácsadó bizottsága várhatóan javasolni fogja, hogy jövő év júniusától, a tokhalak kipusztulását megakadályozandó, korlátozzák, illetve esetenként tiltsák meg a kaviár exportját. A tervezett javaslat Magyarországot is érintheti.

Mindenekelőtt olyan tokhalfajok túlélését kívánja segíteni az ENSZ tudományos tanácsadó bizottsága, mint a Kaszpi-tengeri beluga, amely állománya 90 százalékkal csökkent az elmúlt évtizedekben. A feketepiac nagyságát jelzi, hogy a Kaszpi-tenger északi vizein halászott tokmennyiség az idén 10 ezer tonnára rúghat, jóllehet a térségben érintett négy ország hivatalos adataiban kevesebb mint 700 tonna szerepel. A veszélyeztetettek sorában vannak bizonyos édesvízi fajok is, így a tervezett javaslat Magyarországot is érintheti -- jelentette a Reuters.
A túlhalászás, a környezetszennyezés, az illegális kereskedelem miatt és egyéb okokból vészesen csökkent tokhalkínálat a kaviár -- egyesek szerint egymilliárd dollár forgalmú -- világpiacán is éreztette a hatását, ahol az unciánkénti árak immár 90 dollárra nőttek.


A veszélyeztetett növény- és állatfajok védelmét célzó ENSZ-egyezmény (CITES) tudományos tanácsadó bizottsága várhatóan javasolni fogja, hogy jövő év júniusától, a tokhalak kipusztulását megakadályozandó, korlátozzák, illetve esetenként tiltsák meg a kaviár exportját. A tervezett javaslat Magyarországot is érintheti. VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek