Legalább napi egymillió hordóval kellene csökkenteni az olajexportáló országok termelését egy név nélkül nyilatkozó OPEC-illetékes szerint, hogy stabilizálódjanak az olajárak. Saud Nasser al-Sabah kuvaiti olajminiszter ezzel kapcsolatban a Reutersnek nyilatkozva megerősítette, hogy a január 17-i, rendkívüli OPEC-értekezleten ez a lehetőség is szerepel. A 2001 első negyedére vonatkozó előrejelzések további árcsökkenést prognosztizálnak, ezért az árak stabilizálása érdekében mindenképp szükségesnek látszik ez a döntés. Az olajminiszter szerint, ha a kőolaj ára tovább esik, "minden lehetséges".
A Világgazdaság által megkérdezett ágazati szakértők úgy vélik, ha nem lesz rendkívül hideg idő Európában és az Egyesült Államokban, akkor az egymillió barreles termeléscsökkenés jelentős áremelkedést nem okozhat, ennyi felesleg nagyjából kint van a piacon. Ugyanakkor emlékeztettek, hogy a második negyedévben hagyományosan gyenge a forgalom, a statisztikák szerint a felhasználásban általában napi kétmillió barreles csökkenés menetrendszerű ebben az időszakban. A helyzetet árnyalja, hogy mára feltöltődtek a tüzelőolaj-készletek, a felhasználás viszont a szokatlanul enyhe időjárás miatt elmarad az ilyenkor szokásostól.
A Reuters által idézett ipari szakértők némi igénynövekedésre számítanak, ami provokálhatja az árakat. Csütörtökön a londoni árutőzsdén az északi tengeri brent ára januárra 25,60 dollár volt a szerdai csökkenést követően.
Abban teljes az egyetértés, hogy a piac instabil. Bármilyen politikai vagy gazdasági hír könnyen elindíthatja fölfelé az árakat. Ugyanakkor az is kérdés, hogy az esetleges termeléscsökkentést mennyire tartják majd be a tagországok.