A csökkenő tendencia a jövőben is folytatódni látszik, amit alátámaszt a DaimlerChrysler AG autóipari óriáskonszern bejelentése, miszerint a cég működési nyeresége az idén 9,5-10 milliárd euróra mérséklődik a tavalyi 10,3 milliárd után. A német--amerikai autógyártó vállalat a részvényeseihez írott levelében megemlíti azt is, hogy amerikai részlege, a Chrysler éves működési nyeresége alig 500 millió euró lesz, szemben az 1999-es 5,2 milliárddal.
A vállalat vezetői úgy vélekednek, hogy a veszteség egyik oka az amerikai piacon kibontakozó erőteljes versenyből eredő nyomás. Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy az amerikai piacon az eladásösztönzésre fordított összeg 2000-ben több mint egyharmadával volt magasabb, mint egy évvel korábban. Emellett a hagyományosan nyereséges autóipari részterületeken (kisbuszok, sportosított terepjárók, kisteherautók) is az idén a megszokottnál jóval erősebb verseny alakult ki. A DaimlerChrysler további erősödést vár e téren jövőre, ami további profitcsökkenést eredményez majd.
A társaság tervei között szerepel az is, hogy az elkövetkező öt évben megújítja termékskálájának mintegy 80 százalékát, valamint piacra dob körülbelül 60 új modellt. A cég hosszú távú célja, hogy a világ legnyereségesebb autógyártójává váljon, amihez jó alapot biztosíthat a DaimlerChrysler 34 százalékos részesedése a Mitsubishiben és 10 százaléknyi része a Hyundaiban.
Hasonló helyzetben van az Egyesült Államok első számú autógyártója, a General Motors is: a költségek lefaragása érdekében 2004-ig 20 százalékos termékskála-mérséklést szándékoznak végrehajtani. Elsősorban olyan területeken változtatnának, amelyek között átfedés van, illetve ahol a szükségesnél több termékük van. A csökkentés érintené a 103 éves múlttal rendelkező patinás Oldsmobile márkát is. Az Oldsmobile Alerót például a Pontiac Grand Am "helyettesíti" majd.
A vállalat százalékos létszámleépítést is tervez, aminek megvalósításához szükségessé válik egyik angliai gyárának bezárása. Észak-amerikai összeszerelő üzemeiben is csökkenteni kell a termelést, az amerikai eladások erőteljes visszaesése miatt. Iparági elemzők szerint a létszámcsökkentés és az Oldsmobile "halála" már régóta időszerű volt egy olyan vezető autógyár esetében, amely az elmúlt három évtizedben amerikai részesedésének fokozatos zsugorodását volt kénytelen végignézni.
A harmadik legjelentősebb autóipari mamutcég, a Ford Motors esetében is költségtakarékossági intézkedések váltak szükségessé. Annyi csupán a különbség, hogy a Ford mintegy 50 ezer embert foglalkoztató európai összeszerelő üzemének kapacitását kívánja közel 10 százalékkal csökkenteni, mivel a veszteségek ott a legjelentősebbek. A Financial Times szerint ez a gyártóegység ez évben hozzávetőlegesen 1 milliárd dolláros veszteséget kénytelen elkönyvelni, 2000 harmadik negyedében a vesztesége pedig 221 millió dollár, szemben a tavalyi év azonos időszakának 156 millió dolláros mínuszával. Mindezek ellenére a Ford Europe elnöke bizakodó: az általa vezetett gyáregység 2002-ig vissza akar térni a nyereségzónába.
Mindezek és további hasonló intézkedések egyre gyakoribbá válnak az Egyesült Államok különböző autóipari vállalataiban a már említett rendkívül erős versenyhelyzet és más piaci jelenségek miatt. Az iparágat belülről szemlélők szerint az egyesült államokbeli eladás jövőre körülbelül 16,5 millió darabra esik majd vissza, míg mások ennél is nagyobb zuhanást valószínűsítenek.