A svájci órások az export növekedési ütemének lassulását prognosztizálják ebben az évben. Az óragyártók szövetségének vezetője, Pierre-Alain Berret szerint a visszaesés jelei már az elmúlt néhány hónapban láthatók voltak. A szervezet azután tette közzé előrejelzését, hogy a Swatch nyilvánosságra hozta 2000-es eredményeit, amelyek alapján a svájci gyártók között továbbra is az első helyen áll, a világranglistán pedig őrzi második helyét a japán Citizen mögött.
A svájci órások 2000-ben 29,9 millió időmérő eszközt exportáltak, 4,6 százalékkal kevesebbet, mint 1999-ben. Ezzel szemben a külföldi értékesítés értéke 14,1 százalékkal növekedett. A mennyiségi visszaesés zömében a kvarcórák érintettek, a hagyományos mechanikus szerkezetek megtartották külpiaci pozícióikat, sőt az exkluzív márkák forgalma némiképp növekedett.
A legjelentősebb svájci óragyártó, a Swatch tavalyi rekorderedménye is jellemzően az olyan világmárkáinak köszönhető, mint például a Longines vagy az Omega, a Rado. Ebben a kategóriában a cég eladásai csaknem 30 százalékkal nőttek. A Swatch egyébként, mint tegnap beszámoltunk róla, tavaly 17,6 százalékkal növelte forgalmát, s a várakozásoknál nagyobb, közel 2,6 milliárd dolláros árbevételt ért el, amelyhez az elemzők szerint úgy 381 millió dolláros nyereség párosul.
Az 1999-es stagnálást követően tavaly csaknem hét százalékkal nőtt a svájci aranyóraexport, miközben a műanyag és alumíniumszerkezetek 15 százalékot vesztettek.
Bővült az óraalkatrész-export, csaknem 16 százalékkal, s ebben a körben is látványos volt a kivitel értékének növekedése, ami meghaladta a 25 százalékot. A legfontosabb piac változatlanul az Egyesült Államok.