A Magyarországon húzódó nagy nyomású földgázvezetékek nemzetközi összehasonlításban felveszik a versenyt a nyugat-európai rendszerekkel -- húzták alá a Világgazdaság által megkérdezett szakértők. A csővezetékek átlagos élettartama 22 esztendő, de van közöttük 40 éves szakasz is, az öregedés azonban nem jár automatikusan a működési biztonság csökkenésével.
A Mol Rt. által üzemeltetett rendszert folyamatosan ellenőrzik egy speciális berendezéssel. Ez -- az úgynevezett intelligens görény -- a csővezeték valamennyi paraméterét rögzíti a falvastagságtól a varratok épségén át egészen a korrózióig, s a számítógépes feldolgozás során milliméteres pontossággal megmondható, hol szükséges valamilyen beavatkozás, hol észlelhető korrózió okozta falvékonyodás vagy esetleg olyan repedés, ami szükségessé teszi a cserét, illetve a nyomáscsökkentést.
Ötévente menetrendszerűen el kell végezni a nagy nyomású szállítóvezetékek felülvizsgálatát, a Magyar Bányászati Hivatal ennek ismeretében hosszabbítja meg a rendszer működési engedélyét. Mint a hivatalban érdeklődésünkre elmondták, az utóbbi évtizedekben egyetlen alkalommal sem kellett a szükséges karbantartásokat hatóságilag előírni, a Mol Rt. üzemeltetőként minden esetben megelőzte ezt.
A gázvezetékekre a külső sérülés lehetősége jelenti a legnagyobb veszélyt. A belső korrózió a földgáz esetében kevésbé jellemző veszélyforrás, ellentétben az olaj- és olajtermék-vezetékekkel, ahol igen fontos a szállított anyag összetétele, az abban esetleg jelen lévő agresszív anyagok mennyisége.
A vezetékek élettartamát illetően nem határoznak meg végső számokat. Az USA-ban -- emlékeztetnek szakmai körökben -- akadnak százéves vezetékek is. Az előrejelzések szerint a földgáz Európa energiaellátásában még legalább ötven évig fő szerepet játszik, a Magyarországon ma működő szállítóvezetékek, megfelelő karbantartás mellett, addig minden bizonnyal működőképesek lesznek.