A világ különböző pontjain felbukkanó járványok igazolják azt a feltevést, hogy egyre erőteljesebb mikrobák keletkeznek, illetve korábbi, már "legyőzöttnek" hitt kórokozók megújult erővel térnek vissza. Az USA Nebraska államában egy ifjú farmer például olyan szalmonellabaktériummal fertőződött meg, amely minden gyógyszerrel szemben ellenállónak bizonyult. A fertőzést antibiotikummal kezelt tehéntől kapta.
A szakemberek egyetértenek abban, hogy a kórokozók olyan kihívást jelentenek a mai orvoslás számára, ami még tíz évvel ezelőtt is elképzelhetetlen volt. A baktériumok és vírusok gyorsan szaporodnak, és ezért gyorsan ki tudnak fejleszteni agresszív törzseket. Egyelőre megjósolhatatlan, hogy mi lesz a következő "AIDS-vírus", vagyis olyan kórokozó, amellyel szemben nincs ellenszer, és azt sem lehet megmondani, mikor következik be ismét egy tömeges halálos áldozatot követelő influenzajárvány.
A fertőzések terjedésének okai sokrétűek, köztük említhetők az utazások, az egyes országok és régiók túlnépesedése, a higiénés körülmények alacsony színvonala. A tápanyagok termelésének, előállításának és kezelésének megváltozása is fokozza a fertőzésveszélyt. Paradox módon az orvosi gyakorlat fejlődése is ebbe az irányba hat: ma sokkal több ember él éveken, esetleg évtizedeken keresztül rákkal, cukorbajjal, AIDS-szel, vagy átültetett szervvel, amelyek mindegyike rontja a szervezet védekezőképességét. Az új és újabb antibiotikumok is a kórokozók és az orvostudomány harcát jelzik. Ugyanis egyre több baktérium válik ellenállóvá a korábban hatásos antibiotikumokkal szemben, ezért újabb ellenszerek kifejlesztése válik szükségessé.
Szakemberek szerint az egyén tudására és felelősségvállalására épülő hatékony megelőzés és az immunizálás új lehetőségei hozhatnak kedvező változást a fertőzések elleni küzdelemben.