A BSE miatt hiánycikk a strucc
A Nyugat-Európából indult állatjárványok miatt más állatok mellett a strucc húsa iránt is megélénkült az érdeklődés. Az állat húsát, tojását, bőrét és tollát egyaránt magasra értékeli a piac. Magyarországon nyolc éve foglalkoznak az strucc tartásával -- mondta érdeklődésünkre Frank László, a Magyar Strucc- és Emutenyésztők Szövetségének elnöke. Az utóbbi időben a strucchús termelése és fogyasztása előtérbe került, hiszen amellett, hogy húsa bioterméknek számít, bizonyos mértékig alkalmas a fogyasztási szokások kisebb módosítására is.
Az országban mintegy 400 strucc-, illetve emutartó van. Többen 3-4 állatot csupán hobbiból, illetve családi haszonra tartanak, viszont a "komoly" farmok állománya 150-200 állatból áll. A napokban befejeződött felmérés szerint a farmerek 2300, továbbszaporításra alkalmas tenyészállatot tartanak. Az idén levágható jószágok száma 7-8 ezer.
A nálunk még különleges állat húsa, csibéje és tojása piacán egyaránt hiány alakult ki, döntően a nyugat-európai export miatt. A kivitelnek mindazonáltal akadálya, hogy még nincs EU-szabvány szerinti vágóhíd -- mondta a szövetség vezetője --, de az is, hogy a szövetség szorgalmazása dacára struccra még nincs hazai állami támogatás. Az elmúlt években talán az tévesztette meg az illetékeseket, hogy a strucctartás valóban jövedelmező, arra viszont nem gondolnak, hogy egy-egy vállalkozás beindítása igen költséges.
A tenyészállatok ára darabonként (a rendelt mennyiségtől és az állat korától függően) a naposcsibéknél 30-50 ezer forint, az ötéves tenyészállatoknál akár 1 millió fölötti is lehet. Az étkezésre vásárolt tenyésztojás darabja átlag 3 ezer forint, a keltetésre szánté 20-30 ezer. Ezek az árak most megegyeznek az európaiakkal.
Frank László szerint a már berendezett farmokon megéri a strucctartás. A vágásra felnevelt jószág húsának előállítása kilónként mintegy 450 forintba kerül, ezzel szemben a színhús nagykereskedelmi ára átlag 2500, a kiskereskedelmi ára 4000 forint körüli.
A hús hasznosítására ma már csaknem száz recept van, ebből 70-80-at tartalmaz az a könyv, amelynek Frank László a szerzője, és a jövő hónapban jelenik meg. E recepteket is felhasználják a balatonfüredi Park Hotelben. A szálloda vezetője, az Astor-Gast ''99 Kft. ügyvezető igazgatója, Boromissza András elmondta: a szezon folyamán számos struccételt kínálnak, éppúgy felszolgálnak az állatból levest vagy menüt, mint bármilyen más húsból. Az árak nem magasabbak, mint az értékesebb sertéshúsból vagy -májból készült ételeknél. A struccragulevest az előző szezon végén 600 forintért, a pörköltet 1000-ért, a steaket 2000-ért kínálták. Egy menü 3000-3500 forintból jött ki.


