Különösebb meglepetés nélkül zárult szombaton Bécsben az OPEC soros, immár 114. miniszteri értekezlete. A kvótaszabályozásban részt vevő tíz tagország (Irak nélkül) napi össztermelése a jövő hónaptól -- legalábbis papíron -- 25,2 millióról 24,2 millió barrelre csökken. A korlátozás így az általánosan várt tartományon belül marad, igaz, a napi egymillió barreles visszafogás annak felső határát jelenti. A már most is túlkínálatot emlegető olajkartell a világgazdaság lendületének lefékeződésével és a második negyedévi várhatóan erős szezonális keresletcsökkenéssel indokolja a termelés visszafogásának szükségességét.
Az OPEC-miniszterek egyetértését illetően már kétség sem nerült fel azután, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a múlt héten további 110 ezer barrellel csökkentette a nyersolaj várható idei napi keresletnövekedésével kapcsolatos előrejelzését, újabb lejtőre taszítva ezzel a világpiaci árakat.
Az OPEC jelenleg a világ nyersolajkínálatának mintegy 40 százalékát termeli, és részesedése a kvóták leszállítása után is elérheti az egyharmadot. Piacvesztése még kisebb lehet, ha a független termelők egy része ismét csatlakozik az árszilárdító akcióhoz, és összesen napi 2-300 ezer barrellel -- mint azt az OPEC-vezetők remélik -- csökkentik a kínálatukat.
A hét végi ülésen több független olajexportőr, köztük Oroszország, Kazahsztán és Mexikó magas szinten képviseltette magát. Ez utóbbi a Bloomberg értesülése szerint már ma vagy holnap bejelentheti exportja visszafogását.
A tavalyi fokozatos bővítés után az idén február elsejétől már 1,5 millió barrellel (5,6 százalékkal) csökkent az OPEC napi összkvótája, ám a korábban szolidáris függetlenek akkor még nem látták indokoltnak a csatlakozást.
Azóta viszont újabb lejtőre csúsztak az olajárak. Az OPEC piacpolitikáját irányító jelzőár 23 dollár, az Európában mértékadó brent (áprilisi szállításra) 24,5 dollár alá esett a múlt hét közepén. A jelzőárat a kartelltagok többsége a barrelenkénti 25 dollár körüli szinten szeretné tartani, ami azt jelenti, hogy a tőzsdei áraknak ennél mintegy 2 (brent, London), illetve 4 (WTI, New York) dollárral magasabban kellene mozogniuk.