Az elmúlt ősszel nagyszabású rekonstrukció indult a Reálszisztéma Dabasi Nyomdában. Az első jelentős fejlesztés akkor volt a cégnél, amikor a tulajdonosváltás után a nyomda a Reálszisztéma-csoporthoz került, s japán hitelből végrehajtott egy 300 millió forintos korszerűsítést. A mostani -- a teljes termelésszerkezet megújítását eredményező -- fejlesztést a cég fele-fele arányban önerőből, illetve pénzügyi lízingből valósította meg. A hat-hétszáz millió forintos beruházás eredményeképpen a nyomda kapacitását megduplázta. Esély van arra, hogy a cég új megrendelőket szerezzen, s bel- és külföldön erősítse pozícióit a színes, minőségi könyvek gyártásának piacán.
Mádi Lajos szerint bővül a kereslet az igényesebb kiadványok iránt, a tankönyvek is egyre inkább színes köntösben jelennek meg, s nő azon kiadók száma, melyek minőségi könyveket jelentetnek meg.
A nyomda területén működik majd egy osztrák--magyar reprostúdió is. Ebben ugyan nincs részesedése a nyomdának, de a vegyes vállalat kedvező bérleti díjat fizet, s folyamatosan -- a piaci árnál kedvezményesebb áron -- a dabasi nyomda rendelkezésére áll.
A Reálszisztéma Dabasi Nyomda az idén 24-25 százalékos árbevétel-növekedést tervez, melynek értéke elérheti az 1,3 milliárd forintot. A cég tavalyi bevételének harmada származott exportból, jórészt Németországból. A nyereségnél nem várható hasonló mértékű felfutás, a beruházás a cég számítása szerint öt év alatt térülhet meg. A nyomdáknak tavaly nem kis nehézséget jelentett, hogy a papír ára drasztikusan emelkedett, s a beszerzés is nehézkessé vált.
Az előrejelzések azt mutatják, hogy e téren pozitív változás várható. Prognózisok szerint ugyanis a papírár-emelkedés megáll, sőt az idén kismértékű árcsökkenés is várható.