A Világgazdaság értesülése szerint a holland VNU hétfőn adta ki a cégcsoport teljes médiaportfóliójának értékesítésére felhívó tenderkiírást. A Magyarországon is érdekelt nemzetközi kiadói körök képviselőinek véleménye szerint elképzelhető, hogy az 1,2--2,2 milliárd dollár értékűre becsült vagyonrészt az előzetes találgatásokkal ellentétben nem egyetlen kiadói szervezet, hanem több nemzetközi szakmai befektetői konzorcium vásárolná meg. Így a kelet-európai aktivitása miatt eddig szinte biztos befutónak tippelt Bertelsmann mellett egy szakmai befektetői csoport tagjaként például az AOL/Time Warner is képbe kerülhet.
Szabó György, a VNU Budapest vezérigazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy az anyacég értékesítési szándéka és a tegnapi tenderkibocsátás ellenére a holland kiadó magyarországi érdekeltsége folyamatosan fejleszti a céget, beleértve a meglévő portfólió gyarapítását is. Tárgyalások folynak internetes vállalkozások felvásárlásáról, és 4-5 lap kiadói jogának megvásárlása is napirenden van. Az év elején hatékonyságnövelő átszervezésre került sor a 100 százalékban a VNU Budapest tulajdonában lévő, a kiadó lapjainak reklámfelületeit értékesítő Egyesült Reklám (ER) Kft.-nél: a kiemelt ügyfelek kezelésére külön elszámolási csoportokat alakítottak, a hirdetési piacon átmenetileg gyengén teljesítő lapok mielőbbi felzárkóztatására úgynevezett fókuszcsoportokat hoztak létre, és szorosabbra fűzték a funkcionális kapcsolatokat a korábban szektoronként működő hirdetésszervezői tevékenység és az egyes kiadványok között.
A holland anyavállalat értékesítési szándéka nem rendítette meg a magyar kiadó pozícióit az olvasói piacon -- mondta Szabó, akinek tájékoztatása szerint ez év első két hónapjában a kiadó lapjainak átlagos értékesítési volumene a 2001-re tervezetthez képest 4-5, a múlt év azonos időszakához képest pedig 6-7 százalékkal emelkedett, az év elejétől végrehajtott, átlagosan 10-11 százalékos lapáremelés ellenére.
A VNU Budapest egyes érdekeltségeit érintő tőkekivonásról szóló sajtóértesülésekkel kapcsolatban a vezérigazgató elmondta, hogy az Erasmus Press végelszámolás alatt áll, és ugyanez lesz a sorsa a Vicótól vásárolt csomagban érkezett, annak idején Fenyő János néhai sajtócézár gépkocsiügyleteire létrehozott Vicomobil Kft.-nek is. A Vico Ingatlanhasznosító Rt.-ben felhalmozott tőke működtetése a Törökvész úti és Bég utcai korábbi Vico-ingatlanok értékesítését követően okafogyottá vált, ezért alaptőkéjét a minimálisan előírt 20 millió forintra csökkentették. Az így felszabadított összegeket teljes egészében a VNU Budapest egymilliárdosra tervezett alaptőke-emelésére fordítják, e tranzakcióra legkésőbb három hónapon belül kerül sor.