A technológiai papírok emelkedését nagyban segítette a meghatározó vállalatóriás első negyedéves adózott nyereségének 15 százalékos növekedése. Az IBM saját várakozásai szerint az idén felülmúlhatja legfőbb versenytársai teljesítményét, de figyelmeztetett arra, hogy a fogyasztási kedv visszaesése ellen nincs orvosság.
A profit ilyen mértékű emelkedése éles ellentétben áll a riválisok egyre gyakrabban ismételt nyereségcsökkenési figyelmeztetéseivel. A cég vezetése úgy véli, egyelőre nincs szükség az egész évre vonatkozó saját bevételi és nyereség-előrejelzés módosítására. Lou Gerstner elnök-vezérigazgató szerint az IBM a piaci folyamatok előrejelzésében semmivel sem jobb riválisainál, de a számok azt mutatják, hogy jobban reagál a változásokra. Az IBM saját éves előrejelzése azért is fontos, mert szakértők irányadónak tartják az egész szektorra nézve. Gerstner szerint a kedvező jelek ellenére sem valószínű, hogy a cég bevételeinek növekedése az idén két számjegyűvé válhat.
Kedvezően befolyásolta a piaci hangulatot az Apple is, mely az elemzői várakozásokra alaposan rácáfolva nyereséget mutatott ki az elmúlt három hónapra.
A Siebel Systems értékpapírjainak árfolyama szintén szárnyakat kapott, miután a cég 84 százalékkal tudta növelni profitját az első negyedévben.
A mikroprocesszor-gyártás terén az Intel legfontosabb vetélytársaként számon tartott Advanced Micro Devices (AMD) hasonlóan nem várt, 9 százalékos bevételnövekedést jelentett be. Az AMD a legfrissebb statisztikák szerint pont az Intel kárára tudta növelni világpiaci részesedését.