A TechStrat elnevezésű felmérés során 50 amerikai és 15 európai it-vezetőt kérdeztek meg, s ebből az derült ki, hogy a cégek jó egyharmada befagyasztotta kiadásait. A megkérdezett vállalatok közel fele arról számolt be, hogy csökkenteni szándékozik az it-költségeket.
Az európai cégek 40 százaléka márciusban mérsékelte az erre a célra szánt kiadásokat, s ezzel a kontinens vállalatai követik az amerikai trendet. Az elemzésről beszámoló Financial Times szerint a vállalatok nemcsak a hardver és a szoftver terén takarékoskodnak, hanem a munkatársi és szaktanácsadói gárdát is karcsúsítják.
Ismert, hogy az informatikára fordítandó költségek lefaragása a legfőbb oka annak, hogy sok technológiai cégnek csökkent az árbevétele és nyeresége. Például az Oracle, a Hewlett-Packard és mások arról számoltak be, hogy vevőik elhalasztották vásárlásaikat, de szerintük az év második felében élénkülni fog a kereslet. Ugyanakkor a TechStrat felmérésében szereplő cégek 90 százaléka úgy véli, hogy nem lesz fellendülés még a negyedik negyedévben sem.