A MÁV 2,2 milliárd forintos korszerűsítést hajtott végre PHARE-támogatással a záhonyi különleges gazdasági övezetben. Megújult számos ömlesztett áru átrakója, és az uniós környezetvédelmi előírásoknak is megfelel az olajátfejtő telep. Ám ezzel csak pótolták az amúgy is szükséges felújítást, igazodtak a megváltozott szállítási igényekhez. Egyelőre még van némi versenyelőnye a lengyel (Breszt) vasúti átrakókhoz képest a jobb műszaki adottságok miatt. Viszont Ukrajnán keresztül Oroszországba és tovább az ukrán díjak és elszámolás miatt drágább a szállítás.
Számottevő ipari beruházás nem érkezett a térségbe a rendszerváltás óta, möndössze jobban kihasználják a szállítmányozási lehetőségeket, a raktározásra szakcégek települtek.
A térségben Tuzséron jelöltek ki egy ipari parkot, de ennek a korábban is meglévő fafeldolgozó telep és koromátfejtő, valamint az olasz tulajdonú Tékisz Kft. adja most is a bázisát. A Záhonyban kijelölt ipari parkban egyelőre semmiféle beruházás nem valósult meg. A MÁV részvételével, egy volt vasúti laktanya átalakításával most hoznak létre egy logisztikai központot, de igazi érdekeltség ennek a működtetésére sincs.