Bár az idén minden eddiginél nagyobb árengedményekről szólnak a hírek, a valós bevételek közzétételét és összemérését pedig még mindig nem érzik érdeküknek az eszköztulajdonosok. Legalábbis erre utal, hogy nettó hirdetési bevételének közlésével egyedül maradt az év eleje óta az összehasonlításnak e formáját kereső RTL Klub televízió. A másik országos kereskedelmi csatorna, a Tv 2 lapunk kérdésére még tájékoztató számokat sem közölt első féléves hirdetési bevételeiről. A Médiagnózis összesített adatait a korábbi évekével összehasonlítva kiolvasható, hogy az idén is számítani lehet a magyar reklámpiac szerény, de az inflációt meghaladó bővülésére.
A legnagyobb "költők" hazai rangsorát már évek óta az Unilever vezeti. A cég tarifaáron 2001 első hat hónapjában a tavalyi egész költésének a felénél többet, a tavalyelőtti egész éves kiadásnál mindössze egymilliárd forinttal kevesebbet fordított márkái népszerűsítésére.
A Henkel tavalyi reklámkiadásának közel egészével azonos értékben hirdetett januártól június végéig. A Procter and Gamble és a Coca-Cola viszont kevesebbet adott ki e célra tavalyi egész éves ráfordítása felénél. Ezzel egyben igazolta a hazai reklámpiac elemzőinek azt a megállapítását, hogy a "hirdetési válság" elsősorban egyes multinacionális cégek központi költségtakarékosságán keresztül gyűrűzik be a magyar piacra. Mindazonáltal a 2001 első felében legtöbbet költők toplistájára pillantva azt sem lehet nem észrevenni, hogy a hazai reklámágazatot szinte kizárólag a magyar piacon több márkával is jelen lévő nagy nemzetközi társaságok "húzzák". A tavalyi év egészéhez képest kevéssel az időarányos költés fölé ment a Dreher, a Beiersdorf, a Vodafone és a Danone, viszont múlt évi reklámköltésének felénél jóval többet fordított hirdetésre a Matáv: 200 millió forint híján már az első hat hónapban közel annyit, mint tavaly összesen. Hasonlóan járt el a Wrigley, amely januártól június végéig "csak" 500 millióval maradt el teljes 2000. évi reklámköltésétől. Az időarányos elmaradást azonban piaci elemzők e cégek részéről sem tekintik véglegesnek: a Világgazdaság kérdésére az utóbbi időben médiatulajdonosok és -ügynökségek egybehangzóan azt prognosztizálták, hogy az év második felében lazulni fog a hirdetési piac keresleti oldalán állóknak az első negyedévben kétségtelenül szorosabbra húzott nadrágszíja.