Az orosz szuperszámítógép az Egyesült Államokból származó alkatrészek újszerű összeállításával készült, így gyakorlatilag ki lehetett játszani azt az amerikai rendelkezést, amely megtiltja a másodpercenkénti 85 milliárd műveletnél gyorsabb számítógépek exportját. A 10 millió dolláros költséggel, kormányzati támogatásból épülő berendezés képes modellezni a kozmikus mozgásokat, segít feltárni a földgáz- és olajlelőhelyeket, valamint pontosabb időjárás-előrejelzést tesz lehetővé. Stratégiai jelentősége azonban az atomrobbantások szimulálásában, illetve fejlesztésben rejlik.
Amerikai szakértők vitatják a szuperszámítógép újszerűségét is, ugyanis szerintük a fejlesztés lényege a mikroprocesszorok korszerűsítése, az MVS--1000 nevű gépben azonban bárki számára elérhető 768 Alpha processzorok dolgoznak. Ráadásul az IBM 100 millió dolláros költségen fejlesztett, ASCI White nevű gépe tizenkétszer gyorsabb, de emlékezetes diadalnak számít az ugyancsak IBM-gyártmányú Deep Blue 1997-es győzelme a sakkvilágbajnok Kaszparov felett.
Egyes művelettípusokban ugyan a leggyorsabbnak számít az MVS--1000, az ötszáz legjobb gépet rangsoroló szakmai listán azonban feltehetően csak a harmincadik hely jutna neki. A szuperszámítógép iránt jelenleg a Boeing társaság mellett az indiai kormányzat is érdeklődik -- jelentette be a fejlesztést végző orosz tudományos akadémia alelnöke, Vladimir Fortov. India számára azért is fontos ez a kapcsolat, mert így elérhetővé válik az a technológia, melyet a nukleáris fejlesztések miatt az Egyesült Államok nem enged át olyan országoknak, akik a nem békés célú felhasználásban is érdekeltek.
A fejlesztések Putyin elnök támogatásával folytatódnak: 20 millió dolláros költségen várhatóan 2003-ra készül el az ötször nagyobb sebességű MVS--5000. Az amerikaiak addigra azonban a jelenlegi orosz berendezésnél harmincszor gyorsabb szuperszámítógépet ígérnek.