A most visszavont készítményt 700 ezer ember szedte Amerikában, és az általa elért forgalomnövekedés rekordnak számított. Az elmúlt évhez képest 82 százalékkal nagyobb, 636 millió eurós bevételt ért el vele a Bayer, és az idén már egymilliárdos forgalmat reméltek. Ez néhány évvel később már a hárommilliárd eurót is elérhette volna -- derül ki a Financial Times írásából. Az enzimek koleszterinképzését gátló, sztatin típusú szer 12 esetben egy gemfribozil nevű, szintén koleszterinszint-csökkentő hatóanyaggal való együttes adagolás miatt okozott halált. A Baycol ezért egyedül Japánban maradhatott a polcokon, ahol a másik készítményt nem forgalmazzák.
A vállalat sajtóközleményben tudatta, hogy nyeresége 600 és 650 millió euró közötti mértékben fog esni, és 250-300 millió euró rendkívüli költséggel is számolniuk kell. E kiadások a Handelsblatt megállapítása szerint az Amerikában ilyen esetekben szokásosan indított perek költségeit is magukban kell, hogy foglalják.
A visszavonással kapcsolatban elemzők arra is fölhívják a figyelmet, hogy a Baycol a tásaság igazi zászlóshajójának számított, a gyógyszerrészleg bevételeinek mintegy tizedét adta, így kiesése valóban érzékenyen érintheti a céget. A világpiaci körülmények következtében és egy másik, Kogenate nevű gyógyszerük visszavonása miatt a társaság vezetése egyébként már a korábbiakban 3,4-ről 3 milliárd euróra módosította nyereségvárakozását, és nem tartja többé reálisnak a 20 százalékos nyereségrátát.
A 30 milliárdos eurós árbevétellel számoló Bayer konszern a hatékonyságjavulás érdekében bejelentette 15 gyár bezárását és 1800 fő elbocsátását. Ez leginkább az amerikai kapacitást érinti, Németországban nem várhatók egyelőre ilyen irányú változtatások. Az ezzel egy időben meghirdetett takarékossági intézkedések nyomán pedig 2005-ig terjedően évi másfél milliárd eurós költségmegtakarítást szeretnének elérni a vegyi és gyógyszerészeti egységnél.
A visszaesés nem érezhető a társaság agráripari részlegében, ahol jelenleg az Aventis Crop Science megvásárlását tervezik. A piaci események tehát most megerősíthetik azt a a korábban is megfogalmazott szándékot, hogy a Bayer ténylegesen elhatárolja vegyi és gyógyszerészeti tevékenységét.