A május 23-án bejegyzett Vasi-Hús Kft. üzemelteti a két éve felszámolt, de azóta is életben tartott szombathelyi Vasi Húsipar Rt. központi feldolgozóját -- tudta meg a Világgazdaság Rózsavölgyi Jánostól, a Rózsavölgyi Kft. tulajdonosától. (Ez a cég vette meg a szolnoki Solami Rt. kispesti vágó- és darabológyárát is.)
A cégvezető elmondta, hogy a szombathelyi üzemet a Reorg-csoport tulajdonában lévő Ingatlan ''98 Kft.-től vásárolták meg, a vételárat üzleti titokként kezelik.
Szabó Ernő, a felszámoló szombathelyi Help Kft. ügyvezetője szerint teljesült a felszámoló célja, miszerint életképes üzemet kívánt szakmai befektetőhöz juttatni. A felszámolás még tart, de már elkelt a cég 15 millió forintot érő kisebb sárvári ipari telepe is, valamint egy környei sertéstenyésztő társaságban lévő csaknem 70 millió forintos részvénycsomgja.
Az egykori megyei húsipari cég -- amelyet az ÁVÜ 1992-ben privatizált -- az 1990-es évek első felében még elfogadhatóan működött, évi 4-4,5 milliárdos árbevétele után átlag 50 millió forint nyereséget ért el. Ám később veszteséget halmozott fel, amely 1998-ban már meghaladta az 500 milliót, míg a tartozásai 1,4 milliárd forintra rúgtak.
Az 1999. június 11-én elrendelt felszámolás óta a cég talpra állítása és értékesítése egyszerre zajlott. A legnagyobb öszeggel, mintegy 640-650 millió forinttal a Postabank Rt.-nek tartozott, így vagyona jelentős része a bank adósságait kezelő Reorg-csoport egyik leányvállalatához került. A Rózsavölgyi Kft. így közvetlenül az Ingatlan ''98 Kft.-től vette meg a húsfeldolgozó üzemet.
Az új tulajdonosnak jogutódlással 223 alkalmazottat adtak át, 117-től megváltak, ennek mintegy 100 millió forintos költsége még az rt.-t terheli. Az eladásokból nincs annyi bevételük, hogy minden követelést kielégítsenek.
Az új tulajdonos a Vasi-Hús Kft.-ből a hazai és az európai piacon is sikeres céget akar kialakítani. A Vas megyei húsipar hagyományos termékeit, köztük a keresett szárazárukat megtartva, az áruféleségek számát 50-55-ről egyelőre 25-30-ra csökkentik.