Az első fél évben 85 ezer fogyasztásmérőt ellenőriztek az Elmű Rt. szakemberei. Boros Norbert, a társaság kommunikációs igazgatója elmondta, 30 százalékos volt a találati arány. Ötezer esetben derült fény durva, komoly életveszélyt előidéző és rendkívül nagy értékű visszaélésre. A tavaly "eltűnt" tízmilliárd forintnyi áram három évig elég lenne Budapest közvilágítására, illetve Miskolc egyévi szükségleteire.
Az áramlopás nem szociális bűncselekmény, mert a villamosenergia-hálózatban szükséges beavatkozások vagy a visszaéléshez szükséges berendezések százezer forint körüli összegbe kerülnek. Egy ilyen nagyságrendű "beruházás" pedig csak ott térül meg, ahol egyébként tetemes villanyszámlát kellene fizetnie a fogyasztónak. A fővárosban számos ipari, szolgáltatóvállalkozásnál -- például vendéglátóhelyeken, pékségekben -- találkoztak professzionálisnak tekinthető megoldásokkal az ellenőrök.
A most induló kampány elsődleges célja, hogy tudatosítsa a fogyasztókban: az áramlopással nem az államot, hanem tulajdonképpen a tisztességes fogyasztókat károsítják meg.
A Világgazdaság érdeklődésére Boros Norbert elmondta, hogy az új villamosenergia-törvény előkészítése során érezhető volt a Magyar Energia Hivatal és a Gazdasági Minisztérium részéről is az elmozdulás, hogy nagyobb jogszabályi lehetőséget kapjanak a tolvajokkal szembeni fellépésre. Ez idő szerint ugyanis legfeljebb szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek.