Az Acél XXI. Kft. alapításáról a vasmű akkori vezetésének 21 tagja azután határozott, miután az ÁPV Rt. tudatta velük: nem marad a cég tartósan állami tulajdonban, vagyonkezelésbe adják. Ezzel az úgymond kisprivatizációval az állam átmenetileg mentesült a felelősség alól, azzal, ha jól sikerül a dolog, még jól is járhat.
A vagyonkezelési szerződés, illetve az Acél XXI. Kft. már tavaly a politikai támadások kereszttüzébe került. Az ÁPV Rt. 1998-ban kinevezett vezetése -. a privatizációs szervezet hivatalos közleményei szerint -. tavaly áprilisban kezdeményezte a szerződés módosítását, mivel szerinte már annak 1996-os megkötésekor is több ponton aggályos volt a megállapodás. Ennek azonban ellentmondani látszik, hogy Horváth István akkori nyilatkozatai szerint az Acél XXI. Kft. több ízben szóban és írásban is jelezte: kész a szerződésmódosításra. Tavaly nyáron írásban részletes javaslatot tettek a korrekcióra, az ÁPV Rt.-től azonban hivatalosan választ egyetlen esetben sem kaptak kezdeményezésükre. A képet némiképp árnyalja az is, hogy 1996 óta a Dunaferr Rt. felügyelőbizottságában megfordult Chikán Attila korábbi és Matolcsy György jelenlegi gazdasági miniszter is.
A vagyonkezelői szerződéssel szemben megfogalmazott aggályok között az egyik leghangsúlyosabb, hogy a megállapodás a vagyonvesztés komoly veszélyével járt. Ezzel kapcsolatban Horváth István -- ugyancsak a Világgazdaságnak -- korábban elmondta, hogy 1996 és 2000 között a vasmű 129 ezer tonnával növelte termelését, s évente átlagosan 11,8 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, a korábbi években jellemző 3,8 milliárddal szemben.
A vagyonkezelői szerződés tavaly decemberi felbontását követően kézenfekvő az Acél XXI. Kft. végelszámolása. Az eljárás során a tagok alapvetően az 1996--97-es év vagyonnövekedése után felvett 430 millió forintos sikerdíjelőleget oszthatják fel egymás között. A végelszámolással jogilag a vagyonkezelési ügy végleg leárul. Az elejtett oroszlán azonban a jelek szerint továbbra is céltáblaként szolgál.