A New York-i bíróságon csődvédelmet kért az USA-beli Bethlehem Steel társaság, a harmadik legnagyobb amerikai acélgyártó. A Pennsylvania állambeli Bethlehembe települt, 13 ezer fős céget ugyanis már 4,5 millió dolláros adósság terheli a 4,3 milliárdos eszközértékével szemben. Csak 1998 eleje óta mintegy 1,6 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel, amiért az importacélok dömpingjét, a gazdaság lassulását és a nagy munkaerőköltségeket okolja.
A fentiek miatt az idei harmadik negyedévet is a vártnál nagyobb -- 152,2 millió, azaz részvényenként 1,25 dolláros -- veszteséggel zárta. A cég részvényeinek árfolyama 53 százalékkal esett tavaly, és a múlt pénteken 1,20 dolláron állt.
A Bethlehem Steel ezért most további létszámcsökkentést tervez, és egyes érdekeltségeitől is megválik, többek között az egyik minnesotai vasércbányában birtokolt 70 százalékos részesedésétől -- jelentette a Bloomberg. A cég az idén már mintegy 1300 munkahelyet megszüntetett, ám a végleges megoldást egy tőkeerős fúziós partner vagy vevő jelentené. Addig megpróbál megélni a General Electric pénzügyi szolgáltató cégétől kapott 450 millió dolláros hitelből.
Az USA-ban 1998 óta már több mint 20 acélipari cég kényszerült csődvédelem kérésére, többek között a második legnagyobb amerikai gyártó, az LTV is, tavaly decemberben. A kelet-ázsiai és oroszországi pénzügyi válság nyomán ugyanis 1998-ban 28 százalékkal megugrottak az USA-ba irányuló acélszállítások, amelyek átmeneti csökkenés után tavaly ismét 38 millió tonna közelébe duzzadtak. Az olcsó importtermékek mellett az amerikai gyártóknak ez évben már az amerikai gazdasági növekedés lelassulásával is számolniuk kellett. Ez utóbbi folyamat a terrortámadások után még jobban felerősödött, elég az autóipari recesszióra utalni. Az USA nyersacélgyártó kapacitásai így a múlt héten már csak 73,5 százalékos kihasználtsággal dolgoztak. Az elemzők ezért még további csődvédelmi bejelentésekre számítanak.