A Dél-magyarországi Áramszolgáltató, valamint a Budapesti Erőmű többségi tulajdonosa, az EDF számára alapelv volt, hogy mindegyik leányvállalatából, ahol 50 százaléknál nagyobb részesedéssel bír, legalább egy delegálttal képviselhessék magukat a dolgozók -- tájékoztatták újságunkat a cég magyar képviseleténél.
Az EdF munkástanácsában négy magyarnak jutott hely, az Égáz és Dégáz egy-egy főt delegálhat a GDF munkástanácsába. A GdF budapesti irodája közlése szerint még folyamatban vannak a választások.
A legnagyobb francia szakszervezeti tömörülés, a CGT főtitkára szerint fontos, hogy éppen akkor született a megállapodás, amikor újból, a korábbiakhoz hasonló mértékű, 250 ezer fős elbocsátásokat terveznek az energetikai szektorban. A Le Monde közlése szerint Denis Cohen az európai szakszervezetek közös mozgósításának lehetőségét látja a munkástanácsok létrejöttében a kedvezőtlen vezetői döntésekkel szemben.
Az EdF és a GdF elsőként hozta létre a francia közszolgáltató vállalatok közül az 1994-es európai uniós irányelvben lefektetett elvek szerinti európai munkástanácsokat. A jogszabály szerint a nemzeti határokon átnyúló egyeztető fórum feladata az alkalmazottak tájékoztatása, illetve a kölcsönös konzultáció. Az évente csupán kétszer összeülő szervezetek többek között a vállalatokon belüli átalakításokkal kapcsolatos szociális intézkedéseket vizsgálhatnák.