Mint Wofgang Ruttenstorfer osztrák lapoknak elmondta, a társaság a jövőben nagyszabású beruházásokat tervez, az új vezetés elképzelései szerint a következő három évben kétmilliárd eurót fektetnek be. Elsősorban a kőolaj- és földgáztermelést fejlesztik, de sokat költenek a finomítókra, a marketingre, a feldolgozásra és a benzinkút-hálózat bővítésére is. A társaságnak két finomítója van, az egyik Schwechatban, a másik a bajorországi Burghausenben.
Ám ezek feldogozókapacitását a célok eléréséhez a mai tízmillió tonnáról húszmillióra kellene emelni. Ebben jól jönne az együttműködés a térség valamelyik olajipari társaságával részesedés vásárlása révén, de erre ma kevés az esély. Ismert, hogy kútba estek az OMV részvényvásárlási tervei a Molban, s késik a lengyel PKN Orlen nagyvállalat privatizációja is. A cégért az OMV a Mollal versenyez, de a lengyel olajipari nagyvállalat 17,58 százaléknyi részvényének eladásáról legkorábban az idén áprilisban vagy májusban döntenek, miután lezárják a második legnagyobb lengyel olajipari cég, a gdanski kőolajfinomító 75 százalékos részvényeladását.

Az OMV új struktúrája biztosítja, hogy a tavaly október óta érvényes gázpiaci liberalizációt különösebb megrázkódtatás nélkül vészelje át az osztrák vállalat. A jövőben a "négyek bandája" - az OMV, az EVN, a Wien Energie, az Energie AG Oberösterreich - látja el az ipari nagyfogyasztókat, az erőműveket, valamint a gázszolgáltatókat. Ezek külföldön is terjeszkedni akarnak, először csak Bajorországban, ám később - a piac megnyitása után - a környező reformországokban is.