A magyar cégek németországi kivitele 7 százalékkal nőtt az év első két hónapjában, holott a teljes magyar export "csak" 4,5, az EU-ba irányuló pedig 3 százalékkal emelkedett. A Külügyminisztérium szakértői azonban felhívják a figyelmet arra is, hogy a világgazdasági lassulás kedvezőtlen hatása a német viszonylatban nagymértékben determinált gépipari exportunk esetében nem lesz teljesen kikerülhető. Ez már most is látszik egyébként a számokban.

A német kapcsolat, ezen belül is a kivitel kiemelkedően fontos a magyar külkereskedelem és így az egész gazdaság számára. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy ez a legnagyobb aktívumtermelő viszonylatunk. Az idén az első két hónapban az e relációban felhalmozott 624 millió eurós kereskedelmi többletünk közel megegyezik a teljes forgalom 653 millió eurós passzívumával.

A lapunk által megkérdezett vállalatokon belül a járműipari beszállítók alig panaszkodtak, sőt esetenként éppen kivitelnövelésről számoltak be. Az idegenforgalom tapasztalatai sem egyértelműen kedvezőtlenek: bár a német turisták egy része elmaradt, a hosszabb külföldi utak helyett olcsóbbat és közelebbit kereső német nyaralók választhatják Magyarországot is. A gépgyártók viszont a jelentősen kisebb kereslet mellett kíméletlen árversenybe ütköztek a német piacon, s a textilipar is lehetőségei beszűküléséről számolt be.

N. Vadász Zsuzsa