A magyarországi alternatív távközlési társaságok szerint fennáll a veszély, hogy a karácsony óta jogilag létező szabad verseny a gyakorlatban nem indul meg, és számos társaság működése lehetetlenné válik - mondta Törő Csaba, a cégeket tömörítő egyesület elnöke. A Matávon és a Vivendi Telecom Hungaryn kívül az összes jelentős piaci szereplő kifogásolja, hogy érdemben nem vehet részt a korábbi, monopolhelyzetű cégek úgynevezett referencia-összekapcsolási ajánlatának (rio) készítésében.

A rio a liberalizált piac kulcsfontosságú dokumentuma. Ilyen ajánlatot itthon a Matávnak, a Vivendinek, a Monortelnek és a HTCC-nek kell készítenie. Ebben a tulajdonképpeni mintaszerződésben azokat a részleteket rögzítik, melyek a távközlési hálózatok összekapcsolásának módját és díjait határozzák meg. Igazi verseny akkor indulhat el, ha ezt alapul véve az egyes cégek összekapcsolják hálózataikat. Kereskedelmi alapon már eddig is öszszekapcsolódott több cég, de ezeket a szerződéseket a rio váltja fel a jóváhagyás után.

Az érintett társaságok a legnagyobb cég, a Matáv készülő rio-ajánlatának számos részletét elfogadhatatlannak minősítik. A Matáv első rio-tervezetét a Hírközlési Főfelügyelet (Híf) nem hagyta jóvá, a módosítottat várhatóan ma adja be a cég, és erről 45 napon belül dönt a hatóság.

A kifogásolt részek közül a legfontosabb, hogy a Matáv tervezett nagykereskedelmi árai magasabbak, mint a kiskereskedelmiek. A versenytárs szolgáltatók tehát többet fizetnének a percekért, mint a lakossági előfizetők, így nem tudnak a végfelhasználói árak alá kínálni. Ha országos szinten akarnak alternatív megoldást nyújtani, akkor összesen 49 Matáv-központban kell elhelyezniük megfelelő berendezéseiket, ami a mostani tervezet szerint egyszeri, összesen egymilliárd forintos költséget jelentene. Ezt az összeget elfogadhatatlannak tartják.

A törvény szerint a hálózatok összekapcsolásáért kért összegnél a költségeket kell figyelembe venni. A Matáv költségeit az Arthur Andersen könyvvizsgáló cég mérte fel, eredményeit részben az alternatív cégek is ismerik. Ebből kiderül, hogy a Matáv-rio a költségeknél jóval magasabban állapítja meg ezt a díjat.

A Matáv médiakapcsolatok és webkommunikációs osztályán keresztül lapunkkal tudatta, hogy a cég a hírközlési törvénynek megfelelően költségalapú árakat nyújtott be jóváhagyásra. (TZ)

Munkatársunktól