A megindult globális fellendülés ellenére a visszaminősítések száma több mint négyszeresen múlta felül az osztályzatjavításokét az első negyedévben a bankszektoron kívüli nyugat-európai vállalati adósok körében, főleg a gyengébben sorolt távközlési szolgáltatók és kábeles műsorszórók nem szűnő nehézségei miatt - áll a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő hétfőn kiadott negyedéves összesítésében.

A Moody's szerint az amerikai vállalati szektorban sem jobb egyelőre a helyzet. A jelentés szerint az első három hónapban a cég 52 nyugat-európai vállalatot minősített vissza, s 12-t sorolt magasabb szintre. A bankszektoron kívüli vállalati körre esett a leminősítések 90 százaléka; a felértékeléseknek csak a 42 százaléka jutott erre a csoportra. Az összes nyugat-európai vállalati visszaminősítés 40 százaléka érintett spekulációs sávba sorolt kereskedelmi adósságkibocsátókat az idei első negyedévben.

A következő hónapokban a vállalati adósi minősítések további romlására kell számítani, mivel a negyedév végén a leminősítési értékelések alatt álló cégek száma az ötszöröse volt a pozitív felülvizsgálattal sorolt cégekének. Az amerikai vállalati piacon a Moody's által végrehajtott viszszaminősítések és osztályzatjavítások aránya 4,7:1 volt az első három hónapban. Ez volt 1990 negyedik negyedéve óta a legnagyobb mértékű adósi minőségromlás az amerikai vállalati szektorban; akkor 6,3:1 volt az arány - áll az Egyesült Államokról külön kiadott felmérésben. A besorolások kilátásának vizsgálata azonban arra utal, hogy az amerikai kereskedelmi adósságkibo-csátók hitelképességi minősítésének romlása lassulni fog, s az általános adósi minőség hamarosan elérheti mélypontját. (MTI)