Öt magyar cég került fel a legprogresszívebb európai high-tech vállalkozásokat számba vevő Fast 500 elnevezésű listára, amelyet évről évre a Deloitte Touche Tohmatsu szakmai szolgáltató technológiáért, médiáért és telekommunikációért felelős részlege állít össze.

A magyarok közül a legelőkelőbb, 76. helyen az on-line marketinggel foglalkozó Telnet Hungary Kft. (azóta Red-stars.com Hungary Kft.) végzett. Ugyancsak az első százba jutott 96-os sorszámmal a Kirowski Rt. is. Kapcsolatrendszer és ismertség szempontjából a listára való felkerülés és a kihirdetést követő szakmai konferencián való részvétel igen fontos - fogalmazott a Világgazdaság kérdésére Kovács Zoltán, a Kirowski Rt. igazgatója.

Elmondása szerint a rendezvényen számos potenciális partner, bankár és kockázati tőkenyújtó társaság is jelen van, ami a jelenlegi óvatosabb befektetői klíma közepette számos kedvező lehetőséget jelent a jellemzően tőkehiánnyal küszködő vállalati körben. A cég elődjét, az Alt.kirowski Bt.-t négy magánszemély alapította 1996-ban. A digitális médiával, interaktív marketinggel, elektronikus kereskedelemmel és technológiai kérdésekkel foglalkozó vállalkozás jelenleg részvénytársaságként működik, tavalyi bevétele - mintegy 300 százalékos növekedés eredményeként - elérte a 700 millió forintot.

Mivel a jelenlegi lista az 1998 és 2000 közötti adatokat veszi figyelembe, a cég vezetése jövőre még előkelőbb helyezésre számít. A fejlődés lehetőségét komplexebb szolgáltatások kidolgozásában és külföldi projektekben való részvételben látják. A Kirowski eddig kizárólag saját tőkéből finanszírozta a növekedést, pályázaton támogatást nem nyertek, befektetőkkel ez ideig nem jutottak egyezségre, bár kedvező feltételek mellett, a kockázatok csökkentése érdekében hajlandóak lennének osztozni a nyereségen - utal a terület jellegzetes nehézségeire az igazgató.

Banki hitelre szintén nem számíthatnak, Kovács Zoltán meglátása szerint a jelenlegi gyakorlaton csak az változtatna, ha a pénzintézetek nemcsak az egyébként gyakran teljesen profilidegen eszközöket, hanem mondjuk a cég megrendelésállományát is elfogadnák fedezetként.

A Kirowski-koncepció értelmében a növekedés márpedig meghatározó, ugyanis az integrációval, a piacok megnyílásával csak az európai színtéren versenyképes vállalkozások maradnak értékállóak.

A listán szereplő 500 cég lesz Európában a jövőbeli gazdasági fejlődés meghatározó mozgatórugója, e high-tech elit az adóbefizetés szempontjából azonban már most is jelentős súlyt képvisel - emeli ki a rangsor jelentőségét a Deloitte beszámolója. Az élen jelenleg 14 ezer százalék feletti növekedéssel az ír Riverdeep Group áll, az átlagos növekedés a félezer cég esetén azonban így is 525 százalék.

A pályázat feltétele, hogy az adott társaság legalább hároméves múlttal rendelkezzen, éves bevétele meghaladja az 50 ezer eurót, és a telephelye Európában legyen, vagy részvényeit valamely európai tőzsdén jegyezzék. Az élbolyba magán- és állami cégek egyaránt bekerültek. A Deloitte nyilvános céglistákról, vállalati jelentkezések alapján és a korábbi résztvevők automatikus figyelése révén választotta ki az ötszáz legprogresszívebb európai high-tech vállalkozást.

Mráz Dániel