A hajrában mutatott teljesítménynek köszönhetően a Lufthansa mégis pozitív üzemi eredményt (28 millió euró) ért el a tavalyi üzleti évben, noha az esztendő az elmúlt évtizedek legsúlyosabb működési feltételeit hozta - derült ki a társaság tegnapi sajtótájékozatóján. Az előző évben elkönyvelt egymilliárd eurós eredményhez képest ez természetesen rendkívül szerény mutató, de biztató, hogy mégsem fordultunk veszteségbe - fejtegette Jürgen Weber vezérigazgató. Ez főleg annak köszönhető, hogy a szeptemberi terrorakciók után azonnal rendkívül szigorú kapacitáscsökkentést léptettek életbe, és több költségminimalizáló intézkedést hoztak.

"Mielőbb a régi növekedési ütemhez akarunk visszatérni, de nem a jelenlegi európai szabályozás mellett" - utalt arra, hogy még mindig több nagy európai nemzeti légitársaság élvezi a kormányok támogatását, miközben a privatizált cégek (mint például a Lufthansa) teljesen kiszolgáltatottak a piacnak.

A légitársaság tavaly 12,3 milliárd eurós forgalmat ért el, ami 2,4 százalékkal kisebb az előző évinél. Az utasszállítási üzletágban 1,5, a szállítmányozásiban pedig 5,8 százalékos visszaesést rögzített. A nettó veszteség 633 millió eurót tett ki, ezért a vezetőség úgy döntött, hogy az idén nem fizetnek osztalékot. A Lufthansa-csoport 16,7 milliárd eurós bevételről adott számot, ez csaknem tíz százalékkal meghaladta a 2000-ben elértet.

A regionális központként is működő budapesti képviselet 12,8 százalékos utasszám-növekedésről számolt be, a kihasz-náltsági mutató viszont kismértékben (3,1 százalék) csökkent. Az utazási irodákban értékesített repülőjegyek alapján a cég 22,64 százalékos részesedést ért el a hazai piacon, ezzel megerősítette második helyét a Malév mögött.

VG-összefoglaló