Tegnap a Satelit kereskedelmi tévé mintegy 60 munkatársa és alvállalkozója tüntetett a Siemens budapesti székháza előtt. Mint Deák Miklóstól, a megmozdulás szervezőjétől megtudtuk: a Satelit január óta azért nem tud fizetni a csatorna mintegy 150 munkatársának, mert a Siemens nem utalja át a Satelittel kötött szponzorációs megállapodás értelmében járó összeget. Farkas Imre, a csatorna vezérigazgatója a tartozás mértékét üzleti titokra hivatkozva nem kívánta megjelölni, csak annyit mondott: az összeg "jelentős". Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a két cég között nem szakadtak meg tárgyalások, jelenleg olyan, mindkét fél számára elfogadható szakértőt keresnek, aki pontosan felbecsülné a Satelit által a Siemensnek nyújtott szolgáltatások ellenértékét, hogy ennek alapján pontosan elszámolhassanak.

Ezt erősítette meg a Siemensnek az ügyben kiadott nyilatkozata is, amely szerint a tavaly decemberben kötött megállapodást március 31-ével felmondták. Korábban a Siemens úgy nyilatkozott, hogy a Satelit és közötte ez évre nincs is érvényes szponzori egyeszség, mert a Siemensnek az együttműködést a múlt évi feltételekkel 2002-re is meghosszabbító egyoldalú kötelezettségvállalásáról szóló nyilatkozatát a Satelit részéről nem írták alá.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy a Siemens hosszabbító nyilatkozata alapján a Satelit megküldte januári és februári számláit, amelyeket a Siemens befogadott, de nem egyenlített ki. A Satelit egy korábbi sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a Siemens az év első három hónapjára 425 millió forinttal tartozik a tévécsatornának. Értesülésünk szerint a Siemens által folyósított, a Satelit által részben hirdetési idővel és egyéb szolgáltatással ellentételezett szponzori támogatás összege 2001 egészére mintegy 1,2 milliárd forintot tett ki, és ez jelentette a Satelit televízió egész éves árbevételének mintegy 90 százalékát.

Farkas kérdésünkre elmondta, hogy a csatorna a Siemens kihátrálása után minimálisra szorította működési költségeit. Ezen belül az Antenna Hungáriának járó sugárzási díjnak van prioritása. Bár Farkas ennek mértékéről sem tájékoztatott, ez a kötelezettség szakértői becslés szerint napi 400 ezer forintot tehet ki. Nem lehet menedzselni viszont a Satelit havi mintegy 20 milliós bértömegét, illetve alvállalkozói kiadásait, ezért - mint Farkas elmondta - a csatorna gárdájának közel kétharmadától meg kellett válniuk, amíg a Siemens rendezi tartozását.

Ezzel szemben a Siemens tegnapi sajtóközleményében leszögezi, hogy a Satelittel szemben nem tartozásai, hanem ellenkezőleg, követelései vannak. Ugyanakkor sérelmezik, hogy csak április 10-én jutottak a 2001-es elszámolás igazolások birtokába, amelyek alapján meg lehetett kezdeni az elszámolást. Amennyiben ez a Siemens tartozását mutatja ki, a cég természetesen helytáll kötelezettségéért. Az esetleges tartozások, illetve követelések mértékéről üzleti titokra hivatkozva a Siemens sem kívánt nyilatkozni. (AJ)