A Skoda tárgyal a magyarországi beszállítói lehetőségek bővítéséről - mondta Zdenek Truksa, a cseh autómárka kelet-európai régióért felelős exportigazgatója Budapesten. Az 1991 óta a Volkswagen konszernhez tartozó Skoda ugyanis egyes modelljeiben a szintén a VW-csoporttárs Audi győri gyárában készülő motorokat használja.

Zdenek Truksa elmondta, hogy az elmúlt évben 153 milliárd koronát meghaladó forgalmat elért Skoda 462 ezer gépkocsit gyártott, 82 százalékát külpiacra, így Csehország legnagyobb exportőr vállalata: 10 százalékkal részesedik az ország kiviteléből.

Méhn Imre, a Porsche Hungária Kft. Skoda márkaigazgatója tájékoztatása szerint a 44 magyarországi márkakereskedés mintegy tízezer Skoda értékesítését tervezi a 2001. évi 8300 után.

A márka importja éppen tíz éve indult újra, s ez alatt az évtized alatt több mint 45 ezer talált gazdára. A BM kimutatása szerint ugyanakkor mintegy 140 ezer Skoda fut ma hazánkban, de kétharmaduk már elöregedett. Ezért a márkaképviselet ebben a hónapban 12 évnél idősebb, forgalomképes Skodákat 150 ezer forintért beszámít, ha a vevő új Skoda Fabiát vásárol. A becserélt idős kocsikat az importőr saját költségén végleg kivonja a forgalomból, még alkatrészként sem juthatnak vissza a piacra. Környezetbarát módon az újrafelhasználható anyagokat pedig visszaforgatják. (DK)

Munkatársunktól