A magyar gépipari vállalatok szeretnék, ha a forint árfolyamsávjával kapcsolatban rövid időn belül megnyugtató kormányzati döntések születnének - áll abban a levélben, melyet a Magyar Gépgyártók Országos Szövetsége (Magosz) négy miniszternek (Csillag István, Kiss Elemér, Kovács Kálmán, László Csaba) küldött el.

Hegyháti József elnök szerint szükség lenne arra, hogy a forint árfolyama rövid időn belül ismét elérje, vagy legalább megközelítse a 260 forint/euró értéket, s a forint erősödése ne haladja meg az évenkénti öt százalékot. Az árfolyamváltozás főként a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozói kört érinti hátrányosan. A 15 százalékos árfolyamsáv-változás miatt már csökkent jövedelmezőségük és versenyképességük, mérsékelték termelésüket, s a fedezettartalom rangsorolásával megkezdték termékeik szelektálását.

A Magosz fontosnak tartja, hogy az esetenkénti piacvédelmi eljárások valamennyi érintett megkérdezésével és véleményének figyelembevételével szülessenek.

Hegyháti József példaként említette az acélipar védelmére hozott legutóbbi intézkedést, mely a felhasználókat sújtja, a termelőket pedig nem segíti. A jóváhagyott kontingensekhez főleg a kereskedők jutottak hozzá, nem pedig a továbbfelhasználók.

A gépipari cégek szeretnék, hogy a közbeszerzéseknél és az állami vállalatok beszerzéseinél ne támasszanak olyan kvalifikációs feltételeket, melyek kizárják a hazai vállalatokat. Referencia lehetőségéhez nem jutva, egyre csökkennek az esélyeik az önálló üzletek elnyerésére.

A magyar gépipar összértékesítésének 87 százaléka kül-piacokra kerül, az ágazat a teljes magyar export 57,6 százalékát adja. (HÉ)

Munkatársunktól