Miközben a zenei hanghordozók kiadásában élenjáró amerikai cégek az internetről letöltött anyagok miatt elszenvedett veszteségeik miatt keseregnek, sokkal nagyobb veszély leselkedik a szakmára a zenei hanghordozók illegális másolása miatt - szögezik le az IFPI szakemberei. Felmérésük szerint minden öt eladott darabból kettő hamisítvány, s egyes országokban - mint például Kínában - az arány eléri a 90 százalékot is. Ebben a technika fejlődése is a kalózok kezére játszik, hiszen mióta CD-t is lehet másolni, sokkal nagyobbak a lehetőségeik. Ennélfogva ezek az újraírható lemezek rohamosan terjednek a piacon, s tavaly a hamisított hanghordozók értékesítésén belül 25 százalékkal részesedtek az egy évvel korábbi 9 százalék után, s először fordult elő, hogy a CD-hamisítás megelőzte a kazettákét. A hamisított CD-k eladása közel 50 százalékkal, 950 millióra nőtt tavaly, s ezen belül megháromszorozódott az újraírható lemezek száma, 450 millióra emelkedett, míg az egyszer használatos CD-ké 500 millióra nőtt az egy évvel korábbi 475 millióról.

A zenekalózok azonban tavaly már nem tudtak annyival több pénzt zsebre vágni, mint a korábbi években, mert világszerte egyre olcsóbb a zenei hanghordozók ára: 2001-ben 4,3 milliárd dollár volt az eladásukból származó bevétel, egy évvel korábban 4,2 milliárd. Ugyanakkor az IFPI szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy az iparnak ennél lényegesen nagyobb kára származott a hamisítványok térnyerése miatt.

A zenei hanghordozók másolása rendkívül szervezett, kiterjedt nemzetközi hálózaton zajlik az értékesítés, kihasználva a szerzői jogvédelem területén lévő hézagokat. Ebből a szempontból kalózparadicsomnak számít Indonézia és Paraguay, de szorgos másolás zajlik Brazíliában, Közép-Amerikában, Oroszországban és Ukrajnában, Csehországban és Bulgáriában. A jelentés szerint Magyarország nem tartozik a hamisításban élenjáró országok sorába, nálunk 10-15 százalék körüli a hamisítványok aránya, míg az iparilag fejlett országok többségében 10 százalék alatti.

Kérdés, hogy milyen eszközök jöhetnek szóba - ha vannak egyáltalán - a szakma részéről a zenei kalózkodás visszaszorítására. A folyamatos növekedés arra utal, hogy nincs túl sok, annak ellenére, hogy az IFPI igyekszik megfelelő szakmai tanácsokkal ellátni a törvényalkotókat, a rendőrséget, a vámosokat. Az IFPI szakértőinek segítségével tavaly tízmillió újraírt CD-t foglaltak le, háromszor annyit, mint 2000-ben, s 19 millió újraírható üres és 45 millió hamisított kompaktlemez került a hatóságok birtokába.

Az elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy a kormányoknak és az igazságügyi szerveknek is van tennivalója a hamisítás megakadályozásában. Első helyen említik a szerzői jogok védelmét, a hamisítókra kirótt büntetés növelését, hiszen az illegális másolás nem más, mint lopás, valaki szellemi termékének az eltulajdonítása, s mint ilyenért akár börtönbüntetés is járhat.

VG-összeállítás