A kanadai tulajdonban lévő Weslin Hungary Autóipari Rt. 20 milliárd forintos beruházás eredményeként létrejött gyárát avatták fel a hét végén az oroszlányi ipari parkban. A tízezer négyzetméteres öntödében és az ugyanakkora alapterületű megmunkálóüzemben a világ vezető autógyárai számára készítenek turbóházakat és kipufogócsonkokat.

A megmunkálóüzemben CNC-gépeket, hegesztő-, összeszerelő és tesztberendezéseket, míg az évi 1,2 millió formaszekrény vagy 5 millió kipufogócsonk gyártókapacitással rendelkező öntödébe 4 darab 12 tonnás, 8 megawattos indukciós kemencét és öntőrobotot telepített a társaság.

A gyárban - amely a legnagyobb kanadai ipari befektetés Magyarországon - mintegy kétszázan dolgoznak, az év végére a létszám eléri a 250-et, s a tervek szerint 2005-ben már 550 főnek ad munkát a Weslin.

A társaságot 1999-ben alapította a Wescast Industries Inc. és a Linamar Corporation vasöntvények tervezésére és gyártására az európai autóipar számára. Mindkét vállalat központja Kanada Ontario államában van. A Wescast jelenleg négy öntödével és három megmunkálóüzemmel rendelkezik. A Weslin Rt. főleg turbóházakat, integrált turbóházakat és kipufogócsonkokat gyárt Oroszlányban. Jelenleg 30 mérnök áll alkalmazásban a Weslinnél, és ezt a létszámot várhatóan megkétszerezik.

Azért választották Magyarországot, mert itt ennek az ágazatnak évszázados hagyománya van, magas színvonalú a telekommunikációs infrastruktúra, alacsony az adó, és előnyös a gazdasági környezet is. Emellett a beruházást a kormány 200 millió forinttal támogatta a Széchenyi-terv keretében, a városi önkormányzat pedig tízévi helyi adómentességet biztosított a vállalatnak.

A földterületet 2000-ben vásárolták, s a következő év tavaszára már elkészült az irodaépület és a tízezer négyzetméteres megmunkálóüzem, ahol német nyerstermékeket munkáltak meg CNC-, hegesztő- és összeszerelő gépekkel.

Az öntöde próbaüzemét már az elmúlt augusztusban megtartották, de az utolsó berendezések csupán a közelmúltban érkeztek az oroszlányi üzembe.

A cég első vevő vevői között van a Ford, a Volkswagen-csoport, a Renault, a Peugeot, valamint a turbórendszereket gyártó BorgWarner.

Oroszlányban az elmúlt néhány évben több nagy külföldi vállalat telepedett meg segítve ezzel a fölösleges helyi, szakképzett munkaerő felszívását. A térség jelentősége azután növekedett meg, hogy az M1-es autópálya korszerűsítése után kedvezőbbek lettek az infrastrukturális feltételek.

Munkatársainktól