További vezetők távozását követelik a FIAT-csoport hitelezői az után, hogy hétfő este lemondott a vezérigazgató, Paolo Cantarella - írta a Financial Times. Az is kiderült, hogy Juan José Diaz Ruis szintén elhagyja a céget, nem egészen két évvel azután, hogy a nemzetközi menedzserpiacon megszerezték a FIAT Auto értékesítési és marketingigazgatójának. Sajtóhírek szerint rövidesen további magas beosztású vezetők is megkapják az "elbocsátó szép üzenetet".

A hitelező bankok drasztikus átszervezést erőltettek két hete, hogy megállítsák a FIAT adósságállományának leminősítését a bóvli szintre. Ugyanakkor a bankok és iparági elemzők részéről számos kritika érte Damien Clermont-t, a csoport pénzügyi vezetőjét amiatt, hogy a cég bruttó adósságállománya 36,5 milliárd euróra szökött.

A FIAT ugyan elutasította Clermont eltávolítására vonatkozó követelést, ám a céghez közel álló forrás szerint a bankok nyomást gyakorolnak a vezető leváltása érdekében. Ugyanez történt Cantarella esetében is, azzal a céllal, hogy a pénzpiacoknak jelezzék: a vállalat stratégiája alapvetően megváltozik.

A FIAT-papírok mindenesetre 6 százalékkal erősödtek kedden Cantarella távozásának hírére, s utódjával, a jó pénzügyi szakembernek tartott Paolo Frescóval kapcsolatban is élénk találgatások indultak, hogy visszaszerezheti-e a piac bizalmát a cég talpra állását illetően.

A hitelezők ugyanakkor azt fontolgatják, küldjenek-e bankárt az igazgatótanácsba, hogy áttekintse a csoport napi pénzügyi tevékenységét, bár vonakodnának összetűzésbe kerülni a vezetéssel. (VG)