Ötvenhárommilliárd forintos nettó árbevétellel és 1,2 milliárd forintos adózás előtti nyereséggel zárta a 2001-es gazdasági évet Magyarország legnagyobb mezőgazdasági gép- és terménykereskedő cége, a KITE Rt. Közgyűlése 11+2 százalék osztalék fizetését hagyta jóvá.

Búvár Géza vezérigazgató szerint az elmúlt év a korábbiaknál kedvezőbb volt, de a termelők vásárlásai még mindig meszsze elmaradnak attól az összegtől, amennyi a korszerű gazdálkodáshoz, a műszaki korszerűsítéshez indokolt. A szektor jövedelmezősége nem éri el a nyolcvanas évek elejének szintjét sem. A gabonaágazatban nincs kiszámítható piaci árszabályozás, nem működik az intervenció, a hektikusan mozgó felvásárlási árak miatt sokan odázzák el beruházásaikat. Bár tavaly több gépet adott el a KITE a termelőknek, mint az előző években, a keresletnövekedést nem a gazdálkodók saját pénzforrása fűtötte, hanem az eszközhiány, az öreg gépek drága üzemeltetése és a dráguló kézi munka. A termelők a gépeket 25 százalék önerővel, 25 százalék állami támogatással és 50 százalék banki hitellel vásárolták. A 25 százalékos gépvásárlási támogatás nélkül maradó 50 százalékot még a kiválóan gazdálkodók se tudnák előteremteni.

A KITE tavaly jól tudta értékesíteni a terményeket, mert azokat egységes minőségben, jól csomagolva, nagy mennyiségben tudta szállítani. Piaci kapcsolatai révén nagyobb tételben is be tudna kapcsolódni a gabona, a vetőmag és az egyéb termények kereskedelmébe.

A KITE Rt. tavaly is - mint minden évben - jelentős beruházásokat valósított meg, növelte területi képviseletei és üzleti érdekeltségei számát. Megvette a kecskeméti Agroker kemikália-, vetőmag- és vegyesiparcikk-üzletágát, Mátéházán műtrágyaraktárat vásárolt, Dabason pedig új alközpontot hozott létre. Re-gionális géptelepeket épített Nádudvaron, Telekgerendáson és Sárbogárdon a megvett mezőgazdasági gépek összeszerelésére, tárolására, szervizére. (RG)

munkatársunktól