A mintegy kétmilliárd euróval eladósodott, június elején csődöt jelentett holland KPNQwest távközlési és internetszolgáltató erre a hónapra még haladékot kapott - idézik a hírügynökségi jelentések Eddie Meijer csődgondnokot. A kedd este lejárt határidőig ugyanis több ügyfél megfizette tartozásai egy részét. Az így befolyt összeg elmaradt ugyan a csődgondnokság várakozásától, mégis a működés folytatása mellett döntöttek.

Úgy vélik, ezzel nő az esély, hogy a vállalatot vagy egyes részeit el lehet adni július elsejéig. A KPNQwest a teljes európai hálózati piac harmadát fedi le. Ha kikapcsol, akkor az európai internetforgalom egy része jócskán lelassulhat egy időre, sok oldal hozzáférhetetlenné válik. A KPNQwest csődgondnoka csütörtökön szólította fel a vállalat adósait, hogy rendezzék számláikat, és akkor néhány hétig még működhet a szolgáltatás. A KPNQwest 25 ezer kilométeres európai hálózatának napi működtetési költsége egymillió dollár körüli, ügyfeleinek száma 100 ezer. A csődgondnok adatai szerint a meghatározó tulajdonosok egyike, a holland KPN távközlési cég egymaga 23 millió euróval tartozik a társaságnak.

Az 1998-ban alapított holland-amerikai vegyes vállalat, a KPNQwest június elején jelentett csődöt, azután, hogy nem sikerült eladni valamelyes vagyont, amelynek bevételéből megélhettek volna egy darabig. A csődöt kimondta a bíróság.