Egymilliárd forintos zöldmezős beruházással új magyarországi központot és raktárbázist épített Szigetszentmiklóson a Buderus Hungária Fűtéstechnika Kft. A 2800 négyzetméteres létesítményt ma avatják. Oláh Ferenc ügyvezető hangsúlyozta, hogy a cég logisztikai bázis mellett az uniós normáknak is megfelelő fűtéstechnikai oktatási központot is épített.

Uwe Lüders, a Buderus konszern igazgatósági tagja szerint mivel nő a magyarországi igény az energiatakarékos és környezetbarát fűtéstechnika iránt, lehet, hogy a következő években további négy-öt hasonló beruházást hoznak létre. A kft. 1994-ben alakult kilencmillió forintos alaptőkével, s évi 20-45 százalékkal növelte forgalmát.

A németországi Wetzlar központtal működő Buderus konszern a világ legnagyobb öntöttvaskazán-gyártója s a kondenzációs kazánok európai piacvezetője. A konszern 2001-es 1,9 milliárd eurós forgalma 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az adózás előtti nyereség 186 millió euró volt, ami 14 százalékos növekedés az előző évihez képest. A 2001-es üzleti évben a Buderus 24 százalékkal növelte befektetéseit, melyek 84 millió eurót tettek ki. Bár a Buderus piacait is érintette a recesszió, a konszern 2002-ben a forgalom további növekedésével számol, s az előző évihez hasonló nyereségre számít.

Oláh Ferenc szerint kedvező, hogy az energiatakarékosságot eredményező beruházásokat a költségvetés támogatja, hiszen Magyarországon az uniós követelmények miatt a hagyományos hőtermelésű kazánokat - melyek éves átlagos hatásfoka 77 százalék - 90 százalékos éves hatásfokúra kell cserélni. Egy ilyen kazáncsere kevesebb mint öt év alatt megtérül. (HÉ)

Munkatársunktól