A Reuters beszámol arról, hogy a Heidelberg, legfőbb riválisaihoz, a svájci Holcimhez vagy a francia Lafarge-hoz képest viszonylag későn kezd terjeszkedni, amikor az építőipari konjunktúra kezd lankadni Európában. Ugyanakkor a bővülő piacokon 30 százalékos növekedésre számít a cég vezérigazgatója a jelenlegi 16 százalék helyett.

A cégnek nincs túl nagy mozgástere a felvásárlásoknál, miután nemrégiben megvette a svéd Scancem-csoportot, a belga CBR-t, s többségi részesedést vásárolt Indonézia második legnagyobb cementgyárában.

A társaság már a 90-es évek elején megkezdte terjeszkedését Kelet-Európában - Magyarországon 1989-ben telepedett meg -, Csehországban, Lengyelországban, Horvátországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában, Bosznia-Hercegovinában és Ukrajnában van érdekeltségei. A cégnek Kelet-Közép-Európában jelenleg 14 cementgyára van.

A német HeidelbergCement, Európa második legnagyobb cementipari vállalkozása rövid távon kisebb, hosszabb távon nagyobb cégek megvásárlását tervezi, elsősorban Kelet-Európában és talán Afrikában. A nagyobb beruházások azonban csak akkor jöhetnek szóba, ha a társaság megszabadul 4,4 milliárd eurós adósságától, s megválik építőanyagokat gyártó Heidelberger Baustoffe Europa vállalatától.