"A vételárból a foglaló már megérkezett, a szerződést megkötöttük, jelenleg az ütemtervnek megfelelően zajlik az átadás-átvétel, illetőleg a tényleges birtokba adás előkészítése. Az ilyenkor szükséges leltár elkészítése roppant időigényes feladat, nemcsak a cég nagysága, hanem a jelentős mennyiségű készletek miatt is" - tájékoztatott az aktuális feladatokról Varga Jenő, a MiZo Baranyatej Rt.-t felszámoló Vectigalis Rt. elnök-vezérigazgatója.

Az idén februárban múlt két éve, hogy beszállítói kérelemre megkezdődött a nehéz pénzügyi helyzetbe került MiZo Rt. felszámolása. A jelentős banki tartozások mellett a cég négymilliárd forintot meghaladó adósságot halmozott fel a beszállítókkal - főként tejtermelőkkel - szemben. A felszámolás első évében egy 1,5 milliárdos ajánlat érkezett a vállalatra, ám a felszámoló akkor inkább a reorganizáció, a költséghatékony gazdálkodás, a stabilizációs program bevezetése mellett döntött.

Az idén márciusban kiírt, később felfüggesztett, majd májusban ismét megtartott versenytárgyalásra komoly befektetői érdeklődés mellett végül két potenciális vásárló adta be ajánlatát, s a Détej Kft. lett a tender nyertese. A Dalmand Rt. részvételével létrejött cég ötmilliárd forintot (plusz áfa) ígért a cégért, illetőleg 1,9 milliárd forintot a készletekért.

A felszámoló szerint a törvényben előírt határidők betartásával folynak a birtokba adás előkészületei, amit a mérlegkészítés mellett többek között a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásának is meg kell előznie. Varga Jenő lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a hitelezők várhatóan az év végéhez közeledve juthatnak a pénzükhöz. A Vectigalis Rt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy reményei szerint az F kategóriás hitelezők - ebbe a körbe tartoznak a tejszállító gazdaságok, gazdák - benyújtott igényeinek kielégítése is elérheti az 50 százalékot, míg az efölötti kategóriák hitelezői 100 százalékos kifizetésre számíthatnak.

Az új tulajdonos Détej Kft. képviselői a MiZo Rt. gyakorlati átvételéig hivatalosan nem nyilatkoznak sem az adásvételről, sem pedig terveikről. Lapunk megbízható forrásból származó információi szerint a vevő a cég egyben tartásában érdekelt, és a bevezetett márkanév, valamint a piacképes termékskála megtartásában gondolkodik.

Kaszás Endre - Pécs