Körvonalazódik a német Kirch-médiacsoport eladása: a Commerzbank, az esseni WAZ-sajtó-csoport, valamint a Sony óriásvállalat Columbia TriStar nevű filmforgalmazói vállalkozása alkotta konzorcium készül megvásárolni a csődbe jutott német KirchMedia (KM) filmforgalmazási jogait, illetve televíziós érdekeltségeit. Német lapjelentések szerint a konzorcium kétmilliárd eurót fizetne a KM legjobb darabjaiért, a filmforgalmazási és a sportközvetítési jogokért, illetve a ProSiebenSat1 televízióban való többségi részesedésért. Banki illetékesek elmondása szerint a tárgyalások ígéretesen haladnak, így rövid időn belül megköthetik az üzletet.

A Commerzbank Németország harmadik legnagyobb kereskedelmi bankja, a magyarországi érdekeltséggel is bíró WAZ az egyik vezető német lapkiadó csoport. Ők 40-40 százalékot szereznének meg a KirchMediából, s a fennmaradó 20 százalék lenne a TriStaré. A potenciális vevők már eddig is szoros üzleti kapcsolatban álltak a Kirch-birodalommal, a Commerzbank a csoport egyik legnagyobb hitelezője, a Columbiával pedig egy ideje intenzív az együttműködés. Az előzetes értesülések szerint a vállalkozás operatív irányítása a WAZ-csoportra hárulna, az viszont versenyjogi problémákat okozhat, hogy a WAZ-nak 7,4 százalékos részesedése van a ProSieben legfőbb versenytársának számító RTL-csoportban. De itt is körvonalazódni látszik a megoldás, a többségi (67 százalékos) tulajdonos Bertelsmann kész átvenni a teljes RTL-csoportot.

*

A felmerült Bertelsmann-akciónak közvetett magyar vonatkozása is lenne, miután a német csoport két nagy (és több kisebb) leányvállalatán keresztül érdekelt a hazai médiában. Az egyik leánycég, a most esetleg teljesen egészében bekebelezendő RTL az RTL Klub 49 százalékos tulajdonosa, míg a Gruner+Jahr a Népszabadság kisebbségi hányadát tartja kézben. (A a magyar médiafelügyelet felszólítására a Bertelsmann korábbi többségi részét a közelmúltban cserélte kisebbségire Népszabadságban, a Ringier javára.) Hazai Bertelsmann érdekeltség még a BMG, az Arvato és a BertlesmannSpringer Kft.

vg-összefoglaló