Hamarosan befejezi a Wienerberger beruházócége, a Wienerberger Házak Kft. első öt épületének építését a piliscsabai Magdolna-völgyben. A cég tavaly Pest megyében, Piliscsabán és Herceghalmon vásárolt telkeket, s ezen építik fel a családi házakat. Bencze Norbert gazdasági igazgató lapunknak elmondta, hogy a családiház-építés és -értékesítés még nem meghatározó üzletág a cégnél. Számításuk szerint komolyabb felfutás két-három év múlva várható.

Hozzátette, hogy az anyavállalat Ausztriában szintén foglalkozik lakásépítéssel, ott az meghatározóbb üzletágnak számít. A Wienerberger a finanszírozás terén is segítséget kíván nyújtani megbízóinak: komplett, a ingatlanfinanszírozás minden részterületét (támogatott kölcsönök, jelzáloghitel, lakásépítési támogatás) magában foglaló ügyintézést is vállal.

A Wienerbergernél úgy látják, hogy nemcsak mennyiségét, hanem összetételét tekintve is változóban van a magyarországi lakáspiac. A cég becslései szerint a szervezett lakásépítések aránya 30-40 százalékra nőtt, s a családi házakkal szemben egyre nagyobb részt képviselnek a társasházi építkezések is. A Wienerberger kapacitásnövelő beruházásainál figyelembe vette ezeket a trendeket. A cég nettó árbevétele tavaly 8 százalékkal, 17,5 milliárd forintra nőtt, s a társaság 2001-ben 2,6 milliárd forintot fordított kapacitásnövelő beruházásokra. Bízva a hazai lakáspiac további bővülésében, az idén 20 milliárd forint körüli forgalmat s 1,3 mil-

liárd értékű beruházást terveznek. A cég adózott eredménye 4,1 milliárd forintot tett ki 2001-ben, s a fejlesztéseket saját forrásból finanszírozta. (HÉ)

Munkatársunktól