A Le Monde francia napilap stabilan növeli példányszámát, az alacsony jövedelmezőség mellett azonban tőzsdei bevezetésre van szükség, hogy finanszírozható legyen a kiadói csoport további terjeszkedése. A lap év eleji vizuális megújítása óta a példányszám 6 százalékkal nőtt. Bár a Le Monde iránti kereslethez az elnökválasztás hangulata is hozzájárult, az évek óta zajló növekedés jó jel az amúgy igen kedvezőtlen gazdasági helyzetben. A kiadó azon terve, hogy az idén tőzsdére vinné a vállalat negyedét a cégen belül igen vitatott lépés, ám egyfelől garantálná a függetlenséget, másfelől pedig forrást biztosítana a további terjeszkedéshez - ismerteti Jean-Marie Colombani lapigazgató stratégiáját a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Tavaly azonban jelentősen estek a hirdetési bevételek - az általános piaci tendenciának megfelelően -, ám ez nem tükröződött a csoport forgalmában, ami 21 százalékos növekedés révén meghaladta a 400 millió eurót. Igaz, ebben fontos szerepet játszott két jövedelmező egység, a dél-francia Midi Libre kiadó és a Courier International újság eladása. A hirdetési bevétel 20,8 millió eurós csökkenése a korábbi 18 millió feletti eredményt így tavaly 0,8 millió euróra rontotta.

Maga a Le Monde azonban a 2000-es 7,4 millió eurós nyereségszintről az elmúlt évben már a veszteséges zónába szorult, 13,1 millió eurós deficittel. Nagy tekintélye ellenére hosszú távon csak 5 százalékos forgalomarányos eredményt produkál, és hirdetési bevételeinek 40 százalékos részaránya is messze elmarad a jóval nagyobb példányszámú rivális Le Figaróétól.

A csoport nagy sikerrel üzemelteti a Le Monde internetes oldalát, veszteséget jelent viszont a svájci Le Temps-ben lévő kisebbségi részesedés, és a forrásokat korlátozza a párizsi Le Nouvel Observateur magazinnal kötött szövetség is. A felerészben még a lapalapító Beuve-Méry kezében lévő társaság így aligha vállalkozhat nagyobb nyereséges piaci szereplők megszerzésére, inkább a kisebb felvásárlások valószínűsíthetők.

munkatársunktól